Rusia pune pe poziţie crucişătorul Moskva după doborârea avionului său

Kremlinul va pune în poziţie nava cea mai dotată a flotei Mării Negre, crucişătorul Moscova, care are instalat la bord un sistem de rachete S300 şi este andocată în largul portului Latakia.
Distrugătorul Moskva, mândria flotei ruse din Marea Neagră
Distrugătorul Moskva, mândria flotei ruse din Marea Neagră (Vasiliy BATANOV / AFP / Getty Images)

Anunţul a fost făcut de Statul Major al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse marţi, imediat după ce avioane de luptă F16 aparţinând Turciei au doborât o aeronavă militară rusească.

De marţi toate misiunile aeriene ale Rusiei împotriva Statului Islamic vor fi acompaniate de avioane de vânătoare, conform anunţului făcut de armata rusă. Până azi dimineaţă, bombardierele ruseşti au efectuat misiunile fără escortă.

Avioanele de luptă turceşti au doborât un bombardier Su-24M, acuzat de Ankara că ar fi încălcat spaţiul aerian. Ambii piloţi au sărit, însă unul a fost omorât în timpul paraşutării, lucru confirmat de materiale video postate pe internet dar şi de Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse.

Moscova a insistat că aparatul său nu încălcase spaţiul aerian turc, în ciuda multiplelor declaraţii făcute de Ankara – care afirmă că avionul se afla în spaţiul Turciei la momentul impactului şi că incidentul face parte dintr-o serie de încălcări comise de aeronavele militare ale Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a anunţat suspendarea tuturor contactelor militare între cele două ţări în urma incidentului calificat de preşedintele rus Vladimir Putin drept o „înjunghiere în spate”.

Marţi în a doua parte a zilei, unul dintre elicopterele Mi-8 trimise pentru a localiza şi recupera piloţii căzuţi a fost lovit în urma atacurilor rebelilor sirieni. Un soldat aflat la bord a fost omorât în urma atacului. Ceilalţi membri ai echipajului au fost evacuaţi la baza rusă Hmeymim din Siria.

Generalul locotenent Serghei Rudskoi, purtător de cuvânt al Statului Major, a afirmat:

"Statul Major caută măsuri noi care să sporească securitatea aviaţiei militare ruse. Primul lucru: toate operaţiunile care vor fi efectuate vor beneficia de sprijinul aviaţiei de vânătoare. Al doilea: vor fi luate măsuri de întărire a apărării. Crucişătorul Moskva, echipat cu un sistem de apărare aeriană de tip Fort, similar cu S300 va lua poziţie lângă coasta portului Latakia. Avertizăm că orice ţinte care sunt potenţial inamice vor fi distruse. Al treilea punct: contactele cu Turcia pe linie militară vor fi oprite”.

Rusia a transformat baza militară aeriană Hmeymim din Latakia – care până acum fusese aproape închisă – şi care se află la circa 50 km faţă de graniţa cu Turcia – şi a transformat-o în centrul strategic al cooperării militare dintre Rusia, Siria, Iran şi Irak – împotriva Statului Islamic.

Baza militară este populată acum de sute de soldaţi ai armatei ruse şi peste 50 de avioane.

Crucişătorul Moskva este dotat cu un sistem S300 modificat care poate impune cu succes o zonă no-fly deasupra unor părţi din Siria, Turcia, Iordania şi Israel. Niciuna dintre ţările afectate nu deţine avioane de tehnologie stealth care să poată scăpa sistemului radar, singura ţară care dispune de asemenea aparate fiind SUA.