Poluarea aerului este primejdioasă pentru persoanele cu insuficienţă cardiacă

The Lancet a iniţiat un studiu în care au fost analizate datele obţinute în alte 35 de studii efectuate pe mii de pacienţi din 12 ţări, între care Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi China.
(Scott Olson / Getty Images)
Epoch Times România
12.07.2013

The Lancet a iniţiat un studiu în care au fost analizate datele obţinute în alte 35 de studii efectuate pe mii de pacienţi din 12 ţări, între care Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi China.

Până în prezent, poluarea atmosferică, provenită în special de la noxele degajate din trafic, a fost asociată cu atacurile de cord, însă nu se referă şi la insuficienţa cardiacă, caracterizată printr-o slăbire a muşchiului inimii, care nu mai poate pompa în mod corespunzător sângele în organism.

Studiul a stabilit că cel mai puternic efect este datorită gazelor cum sunt monoxidul de carbon şi dioxidul de azot, dar şi particulele care există în fumul evacuat de autobuze, taxiuri sau camioane şi care pot pătrunde adânc în plămâni, de unde ajung în sânge.

Cele mai afectate sunt persoanele expuse frecvent la astfel de substanţe, care locuiesc în apropierea unor drumuri aglomerate sau călătoresc frecvent pe astfel de drumuri. Totodată, potrivit studiului, cel mai mare risc este chiar în ziua expunerii.

Anoop Shah şi colegii săi care au realizat studiul, precizează că prin reducerea moderată a poluării aerului se pot evita 8.000 de spitalizări pe an din cauza insuficienţei cardiace.

Alan Andrews, de la grupul de lobby Client Earth, a afirmat că Marea Britanie "are o mare problemă cu poluarea atmosferică, îndeosebi din cauza traficului rutier, iar răspunsul guvernului a fost complet inutil". El a recomandat ca locuitorii să fie atenţi atunci când nivelurile de poluare sunt ridicate şi să ia măsuri pentru a se proteja, rămânând în interior dacă este posibil şi evitând drumurile aglomerate.

Conform datelor oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, poluarea atmosferică din zonele urbane ucide anual 1,3 milioane de oameni pe tot globul. Experţii britanici estimează că în Regatul Unit mor prematur aproape 30.000 de persoane pe an ca urmare a expunerii la factorii poluanţi ai aerului, care se îmbolnăvesc de astm şi alte afecţiuni pulmonare, inclusiv cancer şi probleme cardiace, aminteşte BBC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor