Studiu: avortul selectiv invadează Occidentul
alte articole
Între 1.400 şi 4.700 de fetiţe au dispărut în mod misterios de la ultimul recensământ efectuat în 2011. Acest fapt a fost dezvăluit joi, 16 ianuarie, în urma unei anchete efectuate de către ziarul The Independent, şi se datorează obiceiului transmis din generaţie în generaţie în unele comunităţi etnice, de a asigura familiei moştenitori de sex masculin, preferaţi celor de sex feminin. În ţări precum China şi India, unde se nasc între 120 şi 140 de băieţi la fiecare 100 de fete, "masacrul fetiţelor" nu este nou, dar cu siguranţă nu s-a crezut niciodată că acest fenomen are loc şi în Marea Britanie. Potrivit ziarului britanic, avortul selectiv (care este interzis în Marea Britanie), este atât de practicat încât a început să erodeze diviziunea naturală a populaţiei.
Pentru a împiedica familiile să avorteze fetiţele, unii experţi au propus interdicţia de a se cunoaşte sexul copilului prea devreme. De obicei, cu o ecografie între a 13-a şi a 14-a săptămână de sarcină, un ginecolog este deja capabil să anunţe sexul copilului. Sfatul este de a oferi informaţia mai târziu, atunci când sarcina este într-un stadiu avansat, şi un avort, chiar ilegal, devine mai dificil. Unele spitale fac deja acest lucru.
Pentru a dovedi că această discriminare crudă a ajuns şi în Marea Britanie, ziarul Independent a examinat o serie de date furnizate de Biroul Naţional de Statistică. Acestea prezintă numărul de familii cu copii înscrişi în recensământul din martie 2011, împărţite pe ţara de origine atât a mamei cât şi a tatălui.
"Ne-am concentrat pe numărul şi sexul celui de al doilea copil născut în familii în care primul copil a fost fetiţă", explică publicaţia. Unele studii realizate în Canada, au demonstrat în trecut cum cuplurile de emigranţi ai anumitor grupuri etnice acceptă, probabil, o fată ca primul copil, dar, apoi avortează fetuşii de sex feminin în sarcinile ulterioare pentru a asigura naşterea unui fetus de sex masculin.
"Am descoperit cum în familiile de imigranţi din prima generaţie, a da naştere mai întâi unui fetus de sex feminin duce la creşterea extraordinar de mare a şanselor de a avea mai târziu un al doilea de sex masculin, un dezechilibru în sex ratio care nu se întâmplă în mod natural".
Cifra a fost de asemenea confirmată de către experţii în statistică consultaţi de ziar. Avortul selectiv ar fi practicat mai ales de către familiile care sosesc în Marea Britanie din Bangladesh, Pakistan şi Afganistan.
Economistul Amartya Sen a avertizat deja de acum 25 de ani cu privire la posibilitatea ca acest lucru să devină o nouă formă de discriminare: "avortul selectiv de fetuşi de sex feminin - a spus el - poate fi numit discriminare neonatală şi este manifestarea tehnologică a preferinţei pentru copii".
"Singura explicaţie plauzibilă pentru schimbarea semnificativă în statisticile în favoarea unuia dintre cele două genuri, care se observă în datele de recensământ, este cea a avortului selectiv" - a declarat Christoforos Anagnostopoulos, care predă statistică la Imperial College din Londra. "În absenţa unei alte teorii, putem considera aceste date ca o dovadă că avortul selectiv are loc şi aici".
Dar nu numai ziarul britanic Independent trage un semnal de alarmă. Ediţia franceză a revistei Slate a emis un avertisment: "Masculinizarea ne-născuţilor va ajunge şi în Franţa?", atrăgând atenţia asupra datelor Institutului Naţional de Studii Demografice (INED), care a publicat un studiu în care se vorbeşte de discriminarea prenatală în rândul persoanelor de origine indiană care au emigrat în Anglia şi Norvegia. Aceeaşi problemă apare în Italia în cazul comunităţii chineze (pentru fiecare 100 de fetiţe există 109-119 băieţei) iar în Grecia discriminarea s-a înregistrat printre imigranţii albanezi.
Datele cele mai înspăimântătoare sunt cele ale comunităţii indiene din Italia: 116 băieţei pentru fiecare 100 de fetiţe, 137 de la al treilea copil în sus, care corespund procentului de avorturi selective specific ţărilor de origine.