În fiecare zi 20.000 de copile devin mame

În ţările în curs de dezvoltare sunt 20.000 adolescentele care devin mame în fiecare zi, 7,3 de milioane în fiecare an. Dintre acestea, 2 milioane nu au nici măcar 15 ani.
O femeie afgană şi copilul ei sunt nevoiţi să cerşească. (SHAH MARAI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
01.11.2013

Una din patru nu este încă adolescentă iar cele mai multe dintre ele provin din ţări în curs de dezvoltare. Cifrele din raportul Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA).

Devin mame atunci când în realitate ar trebui să fie încă fiice. Au mai puţin de 18 ani, uneori chiar mai puţin de 15 ani şi dau naştere la copii. În 9 cazuri din 10 sunt căsătorite sau au o legătură permanentă. Sunt mamele copile, adolescente care nasc prematur.

În fiecare zi 20.000 de mame copile - În ţările în curs de dezvoltare în fiecare zi 20.000 de adolescente devin mame, 7,3 de milioane în fiecare an. Dintre acestea, 2 milioane nu au nici măcar 15 ani. O situaţie care nu iartă nici chiar ţările cele mai dezvoltate, unde în fiecare an au loc circa 680.000 de naşteri ale mamelor adolescente (aproape jumătate dintre ele provin din Statele Unite ale Americii).

Complicaţii în timpul naşterii - În ţările în curs de dezvoltare, există aproximativ 3,2 de milioane de avorturi nesigure pe an în rândul fetelor de 15-19 ani iar 70.000 sunt fete tinere care mor din cauza unor complicaţii în timpul sarcinii sau la naştere. Mamele sub 15 ani din ţările cu venituri mici şi medii au un risc dublu de deces matern, mai ales în Africa sub-sahariană şi Asia de Sud. Potrivit raportului, educaţia şi sărăcia afectează sarcinile timpurii.

Importanţa educaţiei - Fetele care stau la şcoală mai mult sunt mai puţin susceptibile de a rămâne gravide. Educaţia şcolară este, de asemenea, cel mai bun factor de descurajare pentru a preveni căsătoriile timpurii, un fenomen care afectează aproximativ 39.000 de minori în fiecare zi (acesta este numărul de căsătorii estimate zilnic în lume cu copile mirese). În cele din urmă, se spune în raport, costul de oportunitate-viaţă relativ la sarcinile adolescentelor, măsurat prin venitul anual pierdut de mamă în timpul întregii sale vieţi, variază de la 1% (sau 124 de miliarde de dolari în China) la 30% din PIB-ul anual (15 miliarde de dolari în Uganda).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor