Copiii invizibili ai Chinei
alte articole
"Politica copilului unic" în China a fost impusă în 1980 pentru a preveni explozia bombei demografice, dar familiile numeroase au fost descurajate deja din 1971. De atunci până acum, medicii chinezi au practicat 336 de milioane de avorturi şi au sterilizat 196 de milioane de bărbaţi şi femei.
Legea a provocat un dezechilibru între sexe: bărbaţii sunt cu 34 de milioane mai mulţi decât femeile, pentru că atunci când un cuplu descoperă că aşteaptă o fetiţă, ştiind că nu mai pot avea un alt copil, folosesc adesea un avort selectiv preferând ca unica lor odraslă să fie băiat.
Oricine încalcă legea, este pedepsit cu amenzi care variază în funcţie de zona în care locuieşte. La Beijing, amenda poate ajunge până la 300.000 de yuani (35.000 de euro). Există părinţi care neputând plăti îl ascund pe micuţ, nu-l înregistrează, dar în acest fel îl condamnă la o viaţă clandestină.
Li Xue are 20 de ani, nu a mers la şcoală, nici nu are o carte de identitate. Potrivit legii din China, el pur şi simplu nu există deoarece atunci când s-a născut părinţii ei aveau deja un copil şi nu au fost în măsură să plătească amenda prevăzută de legea unui singur copil.
"Eu nu pot cumpăra nici măcar un bilet de tren – a povestit fata unui jurnalist de la Guardian într-un interviu. Dacă sunt răcită, în farmacie nu-mi dau medicamente, deoarece este nevoie de un document, nu am nicio asigurare de sănătate şi pentru mine este imposibil să găsesc un loc de muncă".
O situaţie dezastruoasă şi paradoxală, cea a oamenilor invizibili ai Chinei.
Familiile bogate reuşesc să rezolve aceste situaţii fără probleme, plătind o amendă consistentă pentru încălcarea interdicţiei de a procrea de mai multe ori. Alţii încearcă să obţină un loc la şcoală pentru copiii lor invizibili, făcând „donaţii" instituţiilor. Familia lui Xue, cu toate acestea, nu a putut urma niciunul din cele două drumuri. Părinţii fetei ar fi avut dreptul de a avea un al doilea copil (deoarece amândoi copii sunt handicapaţi), dar mama sa, Bai Xuling a rămas însărcinată brusc si nu a avut timp să obţină autorizaţia pentru a doua sarcină. Rezultatul: o amendă de 5000 de yuani (613 euro), pe care familia nu a putut în nici un fel să o plătească. Cu circumstanţa agravantă că doamna Bai, pe vremea aceea un funcţionar public, şi-a pierdut chiar şi slujba pentru încălcarea regulilor.
Dar şi astăzi situaţia pare să nu aibă nicio soluţie. Părinţii lui Xue continuă să susţină că nu ar fi trebuit să fie amendaţi şi că doresc să ştie cât de mult trebuie să plătească acum pentru a salva pe fiica lor de la invizibilitate.
"Această lege ar fi trebuit schimbată acum 20 de ani – a declarat pentru The Independent profesorul Li Jannxin care predă demografia la Universitatea din Beijing - am pierdut o mulţime de ocazii bune, iar acum situaţia este cea care este."
Chinezii sunt acum în număr de 1,3 miliarde, dar în 10 ani vor ajunge la 1,45 miliarde. Numărul de muncitori, cu toate acestea, a început să scadă, deoarece populaţia bătrână creşte, în timp ce naşterile nu sunt suficiente pentru a menţine un echilibru stabil. Gu Baochang, care predă la Universitatea Renmin şi este un susţinător pentru schimbarea legii, consideră că trebuie acţionat cât mai curând posibil în acest sens.
Cu siguranţă trebuie găsită o soluţie pentru cetăţenii invizibili precum Li Xue care spune că dacă nu va avea o carte de identitate, nu se va putea căsători vreodată, iar copiii săi vor deveni şi ei la rândul lor invizibili.