Cele mai opresive state, alese în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului
alte articole
Din ce în ce mai puţină speranţă pentru dreptate şi drepturi civile în lume.
China, Rusia, Arabia Saudită, Vietnam, Cuba şi Algeria au câştigat marţi locuri în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, stârnind furia grupurilor independente pentru drepturile omului care au declarat că alegerea acestora subminează credibilitatea instituţiei care ar fi trebuit să fie gardianul drepturilor omului.
Adunarea Generală ONU a ales 14 noi membri în cele 47 de locuri ale Consiliului cu sediul la Geneva, un organism care ocupă un rol de frunte în protejarea drepturilor omului prin adoptarea de rezoluţii. Acesta are, de asemenea, zeci de raportori speciali care monitorizează ţările problematice. O parte din aceşti nou veniţi în Consiliu sunt state cu probleme imense în domeniul drepturilor civile.
Marea Britanie, Franţa, Maldive, Macedonia, Mexic, Maroc, Namibia şi Africa de Sud au fost, de asemenea, alese pentru mandate de trei ani.
Grupul militant pentru drepturile omului, cu sediu în New York, Human Rights Watch, a constatat că cinci dintre noii membri ai Consiliului - China, Rusia, Arabia Saudită, Vietnam şi Algeria - au refuzat să le permită anchetatorilor ONU să vină să verifice abuzuri de drepturile omului.
China, Rusia şi Algeria au 10 sau mai multe cereri neonorate de vizite ale experţilor ONU, unele datând din anul 2000, a declarat grupul. Arabia Saudită şi Vietnam au câte şapte cereri restante fiecare, a declarat organizaţia.
"Ţările care nu au permis experţilor ONU numiţi de către Consiliu să le viziteze au o mulţime de explicaţii de dat", a declarat Peggy Hicks, directorul Human Rights Watch. "E ca atunci când angajezi pe cineva, dar apoi nu îi permiţi să intre în birou".
Peste drum de poarta principală a sediului ONU, activişti pro-Tibet au atârnat un banner imens pe care scrie "China nu respectă Drepturile Omului".
Tot referitor la China şi-a exprimat dezaprobarea şi Edward Mcmillan-Scott, vicepreşedintele Parlamentul European pentru Democraţie şi Drepturile Omului:
„A permite Chinei să devină membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pune în discuţie credibilitatea Consiliului. Cv-ul Chinei în domeniul drepturilor omului este bine documentat. Numeroase rapoarte ONU au evidenţiat tratamentul degradant şi inuman, care sunt o rutină în China: avorturi forţate, persecuţii religioase, opresiunea minorităţilor etc. Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului a emis o declaraţie la 16 octombrie evidenţiind o serie de de abuzuri similare. Fostul raportor al ONU pentru tortură Manfred Nowak a declarat că utilizarea torturii în China este "larg răspândită" şi orice încercare de a discuta cazuri individuale cu regimul au fost întâmpinate cu sfidare”.
Potrivit mai multor organizaţii internaţionale, încălcările drepturilor civile în Rusia se extind în domenii variate. Numeroase rapoarte vorbesc despre torturarea pe scară largă şi sistematică a persoanelor aflate în custodia poliţiei, neglijare şi cruzime în orfelinate din Rusia, discriminare, rasism şi uciderea membrilor minorităţilor etnice, subordonarea justiţiei şi a justiţiei etc.
„China este unul dintr-o listă lungă de state care încalcă drepturile omului care a căutat statutul de membru. China nu are, evident, niciun interes în promovarea respectului la nivel mondial pentru drepturile omului. Simplul fapt că se urmăreşte aderarea arată disfuncţionalitatea şi perversitatea a Consiliului” - David Matas, autor al cărţii "Organele Statului"
Arabia Saudită a fost larg criticată pentru gravele abuzuri în domeniul drepturilor femeilor, libertatea presei, comunicării, libertatea politică şi religioasă. În acelaşi timp cazurile de tortură a prizonierilor raportate nu sunt nici pe departe într-un număr mic. Bine cunoscute sunt şi gravele încălcării ale drepturilor omului din Cuba, un stat condus cu o mână de fier de un regim comunist autoritar.
UN Watch, un critic frecvent al practicilor drepturile ONU, a denunţat această alegere a unora din noii membrii ai Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.
"China, Cuba, Rusia şi Arabia Saudită încalcă sistematic drepturile omului ale propriilor cetăţeni şi au votat în mod constant în detrimentul iniţiativelor ONU de a proteja drepturile omului ale altora", a declarat directorul executiv al UN Watch, Hillel Neuer. "Ca ONU să aleagă Arabia Saudită pe post de judecător mondial privind drepturile omului ar fi ca şi cum un oraş ar pune un piroman şef la departamentului de pompieri”.
"Din păcate, până în prezent, nici Statele Unite, nici Uniunea Europeană, nu au spus un cuvânt despre candidaţii ipocriţi care vor submina credibilitatea şi eficacitatea sistemului ONU pentru drepturile omului, închizând ochii la faptul că cei care încalcă drepturile omului se alătura cu uşurinţă şi submina Consiliul, democraţiile conducătoare vor fi complici în declinul moral al întregii lumii".
UN Watch şi alte grupuri au criticat, de asemenea, Consiliului pentru Drepturile Omului pentru faptul nu a adoptat o rezoluţie critică referitoare la state precum Rusia, China sau Arabia Saudită, ci şi-a îndreptat atenţia către alte state ale căror acţiuni nici nu se compară cu aceste state amintite.
Human Rights Watch a cerut naţiunilor responsabile să atragă atenţia asupra abuzurile statelor, indiferent de cine este în Consiliu.
"Odată cu întoarcerea Chinei, Rusiei, Arabiei Saudite şi Cubei, munca apărătorilor drepturilor omului va fi împiedicată de acestea la Consiliul Drepturile Omului anul viitor", a precizat Hicks.
"Statele membre cu adevărat dedicate promovării drepturilor omului, vor trebui să-şi intensifice eforturile cu privire la aspectele-cheie, cum ar fi responsabilitatea în Sri Lanka, abuzuri grave în Republica Centrafricană şi criza în curs de desfăşurare în Siria. Din fericire, niciun stat nu are drept de veto la Geneva, aşa că s-ar putea încă forma care să obţină în continuare rezultate concrete", a explicat acesta.
„China este unul dintr-o listă lungă de state care încalcă drepturile omului care a căutat statutul de membru. China nu are, evident, niciun interes în promovarea respectului la nivel mondial pentru drepturile omului. Simplul fapt că se urmăreşte aderarea arată disfuncţionalitatea şi perversitatea a Consiliului”, a declarat David Matas, renumitul avocat pentru drepturile omului şi autor al unor rapoarte apreciate internaţional care au expus recoltarea forţată de organe de la zeci de mii de membrii ai grupării spirituale Falun Gong, pe care regimul comunist o persecuta din 1999 când numărul aderenţilor l-a depăşit pe cel al membrilor de partid.