Revoluţia sexuală subminează elanul ideologic al statului iranian

Când aud de Iran, oamenii se gândesc de obicei la ayatollahi, la fanatism religios şi la femei îmbrăcate în paranja. Însă, de 30 de ani, în Iran s-au produs schimbări sociale şi culturale radicale, cum este şi 'revoluţia sexuală', afirmă publicaţia Foreign Policy, preluată de Inopressa.ru.
(photos.com)
Epoch Times România
31.05.2013

Când aud de Iran, oamenii se gândesc de obicei la ayatollahi, la fanatism religios şi la femei îmbrăcate în paranja. Însă, în ultimii 30 de ani, în Iran s-au produs schimbări sociale şi culturale radicale, cum este şi 'revoluţia sexuală', afirmă publicaţia Foreign Policy, preluată de Inopressa.ru.

Iranienii care locuiesc peste hotare suferă un şoc atunci când îşi vizitează patria. Comparativ cu Teheranul modern, Londra pare un oraş foarte conservator. În ceea ce priveşte practicile sexuale, Iranul o ia pe urmele Marii Britanii şi SUA. Din motive lesne de înţeles, informaţii exacte cu privire la obiceiurile sexuale ale iranienilor sunt destul de greu de găsit, însă statisticile oficiale dezvăluie multe.

Un declin fără precedent al natalităţii în Iran - cel mai rapid din întreaga istorie a omenirii - duce la concluzia că în societatea iraniană au căpătat o vastă răspândire contraceptivele şi alte forme de planificare a familiei. Vârsta medie la care bărbaţii iranieni decid să-şi întemeieze o familie a urcat de la 20 la 28 de ani, în timp ce iraniencele au început să se căsătorească la vârste cuprinse între 24 şi 30 de ani, în medie cu 5 ani mai târziu decât înainte.

În acelaşi timp, 40% din populaţia reproductivă adultă a Iranului nu este căsătorită, iar numărul de divorţuri s-a triplat în ultimii zece ani, ajungând la 150.000 pe an.

Schimbarea atitudinii iranienilor faţă de instituţia căsătoriei are loc pe fondul unei schimbări majore şi în ceea ce priveşte opiniile despre sex. Potrivit unui sondaj realizat în 2008, majoritatea bărbaţilor iranieni au avut cel puţin o relaţie intimă înainte de căsătorie, iar circa 13% dintre aceste 'relaţii ilegale' s-au finalizat cu o sarcină nedorită a partenerelor şi un avort.

În afară de aceasta, în ultimii 20 de ani în Republica Islamică a apărut o dezvoltată industrie a sexului, continuă Foreign Policy. Dacă la începutul anilor 1990, prostituate existau aproape în toate oraşele, însă nu puteau fi observate, deja în anii 2000 doar în Teheran erau 85.000 de prostituate, pentru ca astăzi căutările de 'amor pe bani' să ocupe extrem de puţin timp: în aşteptarea clienţilor, lucrătoarele din industria sexului se adună pe anumite străzi.

Curios este că 10-12% dintre prostituate sunt căsătorite şi aceasta în condiţiile în care Coranul prevede pedepse dure pentru femeile ce preacurvesc. Şi mai uluitor este faptul că nu doar femeile îşi vând trupul: din ce în ce mai multe femei iraniene bogate de vârstă mijlocie, dar şi iranience tinere cu studii, care caută relaţii de scurtă durată, apelează la serviciile 'hustlerilor'.

Ce se află la baza revoluţiei sexuale?, se întreabă publicaţia americană. Printre posibilele cauze ar putea fi incluse urbanizarea, noile mijloace de comunicare şi apariţia unui număr din ce în ce mai mare de femei cu studii superioare. Însă, toţi aceşti factori există şi în alte ţări ale regiunii, unde asemenea schimbări nu se observă.

Oricât de paradoxal ar părea, principala forţă motrice a descătuşării sexuale o constituie tocmai statul puritan, care condamnă 'păcatul' şi care promovează 'virtutea', potrivit Foreign Policy. Începând din 1979, regimul islamic a promovat ideea moralităţii colective, ştergând practic graniţa dintre personal şi obştesc. Islamul fundamental era practic principala sa sursă de legitimizare. Însă, în cei 34 de ani care s-au scurs de atunci, ayatollahul Khomeini şi succesorul său nu au reuşit să construiască în Iran o utopie: la problemele morale şi ideologice ale regimului, s-au adăugat în ultimii ani cele politice şi economice.

Pentru tineretul iranian, descătuşarea sexuală a devenit parte a unei opoziţii pasive. Încercările anemice ale autorităţilor de a contracara 'schimbările seismice' din societate nu fac decât să-i îndepărteze şi mai mult pe cei pe care ele doresc să-i ţină sub control.

Încet, dar sigur revoluţia sexuală iraniană subminează elanul ideologic al statului iranian, bazat pe o imagine hilară despre o societate ideală şi pe principii fundamentaliste nesigure. La New York, 'Sex in the City' ar putea părea fără îndoială superficial şi banal, însă în Iran sensul său politic şi social va fi mult mai profund, conchide Foreign Policy.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor