Studiile explorează viaţa de după moarte

Experienţele în afara corpului sunt un fenomen comun al experienţelor din apropierea morţii.
Experienţele în afara corpului sunt un fenomen comun al experienţelor din apropierea morţii. (Foto: pixabay.com)

Poate că ştiinţa nu va fi niciodată capabilă să demonstreze fără nicio umbră de îndoială dacă viaţa de după moarte există sau nu.

Dar ştiinţa este cel puţin capabilă să determine câţi oameni au relatat experienţe din viaţa de după moarte.

Studiile arată, de asemenea, că mulţi dintre cei care au trecut prin astfel de experienţe nu erau înainte persoane preocupate de spiritualitate sau religioase. Deşi experienţele lor sunt subiective, unele aspecte sugerează fenomene obiective.

Viziuni ale celor aflaţi pe patul de moarte

Dr. Erlendur Haraldsson de la Universitatea din Islanda a intervievat aproximativ 700 de angajaţi din sectorul medical, din Statele Unite şi din India, despre viziunile pacienţilor lor aflaţi pe patul de moarte.

Aproape 500 de pacienţi cu boli terminale au relatat experienţe similare potrivit cărora primeau ajutor de pe lumea cealaltă. Sondajele din America de Nord şi Europa au descoperit că între 10% şi 40% dintre respondenţi cred că au avut contact cu morţii.

Experienţe în apropierea morţii

Experienţele în apropierea morţii sunt relatate anual de aproximativ 200.000 de americani. Ele includ de obicei senzaţia persoanei de a-şi părăsi corpul, de a observa eforturile de resuscitare ale personalului medical şi de a vedea scene dintr-un alt tărâm.

Într-un sondaj din 2005 asupra medicilor americani, a rezultat că 59% cred într-o formă sau alta în viaţa de apoi. Acesta este „un procent mult mai mare decât cel întâlnit în alte profesii ştiinţifice”, a scris Dinesh D’Souza în cartea sa „Life After Death: The Evidence” [„Viaţa după moarte: Dovezile”, n.tr.].

Studiile despre Alzheimer sugerează că sufletul ar putea exista

Creierul pacienţilor cu Alzheimer sau cu demenţă este adesea deteriorat până la un punct în care funcţionarea mintală normală ar trebui să fie imposibilă, aceasta în ipoteza în care nu există suflet şi mintea este pur şi simplu o funcţie a creierului.

Cu toate acestea, într-un studiu realizat de Dr. Alexander Batthyany de la Universitatea din Viena, pentru 10% din 227 de pacienţi s-a dovedit a avea o scurtă revenire la luciditate chiar înainte de moarte.

Dr. Batthyany avertizează că doar un număr mic dintre angajaţii din domeniul medical pe care i-a chestionat despre pacienţii lor i-au dat răspunsuri, aşa că studiul are unele neajunsuri şi ar trebui efectuate studii suplimentare.

Dar el este totuşi intrigat de modul în care mintea acestor pacienţi reîncepe să funcţioneze.

Experienţe în afara corpului

Experienţele în afara corpului sunt un fenomen comun al experienţelor din apropierea morţii. Ele sugerează, de asemenea, că sufletul sau mintea ar putea exista separat de corp.

Nelson Abreu, inginer, cercetător al experienţelor în afara corpului şi fost stagiar la Laboratorul de Cercetare a Anomaliilor Inginereşti de la Universitatea Princeton, este unul dintre autorii unei cărţi electronice gratuite publicate în februarie, „Consciousness Beyond the Body: Evidence and Reflections” [„Conştiinţa dincolo de corp: dovezi şi reflecţii”, n.tr.].

El a remarcat în carte că numeroase sondări statistice realizate în ultimul secol în mai multe ţări (inclusiv Statele Unite, Australia şi Brazilia) de pe patru continente, au dezvăluit că milioane de oameni au trecut prin experienţe în afara corpului.

O estimare conservatoare bazată pe sondaje ar presupune că aproximativ 70 de milioane de oameni din întreaga lume au avut experienţe în afara corpului.

Reîncarnare

Dr. Jim Tucker de la Universitatea din Virginia are o bază de date cu aproximativ 2.500 de cazuri de copii care par să-şi amintească vieţile trecute.

În unele dintre cazuri, copiii şi-au amintit detalii despre vieţile lor anterioare care au putut fi verificate şi care corespund cu viaţa şi modul în care au murit oameni reali.

Un exemplu de analiză a datelor realizată de Tucker este constatarea sa că aproximativ 73% dintre decesele nenaturale, despre care se presupune că şi-au amintit copiii, sunt din încarnări masculine anterioare.

Acest lucru se corelează cu statisticile din SUA care arată că, într-o perioadă de cinci ani, 72% dintre decesele din cauze nenaturale din ţară au fost bărbaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură