Ce am putea face pentru a reduce uitarea

(photos.com)

În general, uitarea este asociată cu lipsa de atenţie sau lipsa de concentrare, iar consecinţele variază foarte mult. Când o informaţie este interpretată de creierul nostru, ea nu dispare. A uita nu înseamnă să pierzi o amintire pentru totdeauna, ci ea va fi transferată în planul inconştient, care nu mai este accesibil în mod voluntar sau cu aceeaşi uşurinţă ca la început.

Mintea poate bloca anumite amintiri dureroase pentru noi, cum ar fi afecţiunea pentru o anumită persoană. Anumite informaţii nu sunt permanente, deoarece sunt păstrate într-un ţesut în continuă schimbare, în care unii neuroni mor şi anumite conexiuni se schimbă sau slăbesc. Aceasta înseamnă că pierdem accesul la anumite informaţii stocate, care sunt îngropate în inconştient.

Toate cunoştinţele utile zi de zi fac parte din memoria pe termen lung, ce se distinge de memoria pe termen scurt, care generează uitarea aproape imediat.

7 sfaturi pentru a reduce uitarea

1. Exersaţi abilităţile de reţinere: cuvinte încrucişate, anagrame jocuri de îndemânare sau Scrabble.

2. Motivaţie: să existe o dorinţă puternică la bază, procesul de memorare va fi mai uşor.

3. Aveţi încredere în capacitatea de a vă reaminti.

4. Găsiţi un loc liniştit: deconectaţi-vă de lume, va fi mai uşor de memorat informaţii.

5. Atenţie maximă: întăreşte percepţia de a avea mai multă energie, ceea ce generează o bună asimilare a informaţiei.

6. Faceţi conexiuni între informaţii vechi şi noi; memorând noi informaţii este posibil să se reducă uitarea

7. Nu abuzaţi de memorie! Scrieţi pe post-it-uri, programaţi evenimente.

Cauzele uitării

Există diferite cauze pentru care uităm lucrurile şi acestea se suprapun adesea, împiedicând stocarea informaţiilor în memorie pe termen lung. Memoria noastră are o limită fizică, existând un proces de selecţie a informaţiilor utile sau inutile: acestea sunt selectate şi astfel apare uitarea.

Pentru a evita uitarea, este necesar să găsim o dorinţă sau un beneficiu personal între informaţiile pe care dorim să le stocăm. Pentru a vă creşte capacitatea de a memora şi a reduce uitarea, ar trebui să cunoaşteţi bine informaţiile ce urmează să le stocaţi în memorie şi să găsiţi avantajul de a vă putea aminti aceste informaţii.

Substanţe nutritive ce stimulează memoria

Anumite vitamine ar putea îmbunătăţi memoria şi nivelul de concentrare, altfel spus, cu o dietă variată, echilibrată şi sănătoasă ar putea fi evitate unele boli neurodegenerative.

Creierul este organul ce reglează toate funcţiile corpului. După o vârstă, mineralele şi vitaminele sunt esenţiale pentru energie, memorare şi diminuarea procesului de uitare ce vine odată cu vârsta.

9 vitamine benefice pentru creier. Alimentele în care pot fi găsite

Provitamina A sau beta-caroten

Protejează pe termen lung celulele creierului şi îmbunătăţeşte memoria. Beta-carotenul - un pigment roşu - se transformă în vitamina A când îl consumăm.

Alimente: fructe - pepene galben, papaya, mango; legume - dovleac şi morcovi.

Vitamina B1 (tiamina)

Se găseşte în creier şi în ţesutul nervos. Transformă alimentele în energie, combate depresia, ajută la activitatea inimii, la absorbţia glucozei în sistemul nervos şi influenţează sănătatea ochilor.

Alimente: pui, vită, porc, peşte, nuci, cereale integrale, fructe şi legume.

Vitamina B6

Această vitamină este bună pentru creier şi sistemul nervos, reduce stresul, relaxează creierul, redă starea de calm, reglează problemele vasculare, absoarbe vitamina B12, previne depresia sau oboseala.

Alimente: ouă, lapte, brânzeturi, alune, nuci, curcan, vită, pui, miel, porc, germeni de grâu, orez brun, cartofi, spanac, linte, morcovi, broccoli, somon, păstrăv, ton.

Vitamina B9

Este cunoscută şi sub numele de Acid folic şi ajută la conservarea funcţiilor creierului şi a acuităţii mentale. O deficienţă a acestei vitamine poate duce la deteriorarea arterelor, provoacă cheaguri de sânge şi duce la accidente vasculare cerebrale, iar la copii poate provoca probleme de dezvoltare.

Alimente: se găseşte mai ales în legume, cereale şi arahide: cereale integrale, arahide, spanac, sparanghel, orez brun şi ovăz, precum şi în fructe ca banane, portocale, pepene galben, avocado.

Vitamina B12

B12 este una dintre cele mai importante vitamine pentru buna funcţionare a creierului, este legată de formarea mielinei ce transmite impulsurile nervoase, cât şi de producerea globulelor roşii din sânge. Este legată de memoria pe termen scurt şi de capacitatea creierului de a produce gânduri rapid. Deficienţa acestei vitamine poate duce la pierderi de memorie, modificări negative ale dispoziţiei, fiind legată de un mare risc de Alzheimer.

Alimente: pui, curcan, viţel, peşte albastru (somon, păstrăv, scoici), cereale integrale şi lactate.

Vitaminele B6, B9 şi B12 ajută la formarea globulelor roşii şi la circulaţia sângelui.

Vitamina C

Cunoscută sun numele de acid ascorbic, este un antioxidant ce protejează creierul de stres şi de degenerescenţa legată de vârstă. Previne răceala, bolile cardiovasculare, este un antidepresiv natural şi ajută la absorbţia fierului necesar pentru atenţie şi memorare.

Alimente: portocale, căpşuni, grapefuit, pepene galben, fructe de pădure, roşii, spanac, ardei şi broccoli.

Vitamina D

Este esenţială pentru buna funcţionare a creierului, îmbunătăţind memoria şi capacitatea de a rezolva problemele, ar putea ameliora scleroza multiplă şi tulburările afective sezoniere (depresii). Deficienţele de vitamina D conduc la declin cognitiv.

Alimente: peşte, ciuperci, unele lactate.

Vitamina K

Printre beneficiile pe care le aduce creierului sunt: creşterea vitezei funcţiilor creierului, a memoriei în general, a capacităţilor cognitive. Vitamina K joacă un rol important în coagularea sângelui şi în procesul de absorbţie a calciului.

Alimente: varză de Bruxelles, sparanghel, pătrunjel, legume cu frunze verzi, ţelină şi alimente fermentate. Alimentul care are un procent mare de vitamina K este broccoli.

Acizii graşi omega 3

Aceşti acizi graşi sunt grăsimi polinesaturate pe care corpul nostru nu le poate crea. Cel mai mare beneficiu al lor este că îmbunătăţeşte performanţele creierului. Consumul unei diete bogate în omega 3 protejează creierul de declin cognitiv, îmbunătăţeşte concentrarea şi memoria.

Alimente: mai ales în peşte; sardine, hamsii, somon, peşte-spadă şi ton.

Cantitatea de vitamine pe care trebuie să o consumăm variază de la o persoană la alta după nevoile ei specifice. Este recomandat consumul de alimente proaspete, pe lângă consumul zilnic obligatoriu de apă care vă menţine creierul hidratat. Pentru un creier sănătos este recomandabilă o dietă echilibrată, exerciţii fizice şi să se menţină mintea activă zilnic.

„Mâncarea este o necesitate, dar a mânca inteligent este o artă ” - La Rochefoucauld

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură