Terapia prin muzică poate ajuta în cazul depresiei, deficienţelor cardiace şi dezvoltării creierului, afirmă ştiinţa

Vioară şi note muzicale (occidentul-romanesc.com)
Louise Chambers
20.03.2023

Muzica joacă un rol integrant în exprimarea culturală umană din întreaga lume. Ea are o putere unică de a ne emoţiona şi de a ne motiva, însă potrivit cercetătorilor, "terapia prin muzică" ar putea fi capabilă de chiar mai mult decât atât.

Muzica, atunci când este folosită ca instrument terapeutic, poate fi de ajutor în diverse indispoziţii holistice sau de sănătate. Iată opt motive verificate şi testate pentru a crede în puterea vindecătoare a muzicii.

1. Muzica stimulează dezvoltarea creierului în copilărie

Vorbind pentru HuffPost, compozitorul clasic Marc Neikrug a împărtăşit: "Cred că este foarte important să îi lăsăm pe copii, de la cea mai fragedă vârstă, să îşi construiască un fel de capacitate de concentrare. Muzica bună poate face acest lucru", a explicat el, "pentru că eşti atras de ceea ce asculţi". Această capacitate de concentrare îi pregăteşte cu brio pe cei mici pentru primii lor ani de şcoală.

Potrivit unui studiu al Universităţii din Liverpool, faptul de a învăţa cântatul la un instrument de la o vârstă fragedă creşte fluxul de sânge către emisfera stângă a creierului. Acest lucru este excelent pentru creierul în dezvoltare al copilului.

2. Studiul muzicii îi ajută pe copii să îşi îmbunătăţească abilităţile de citire

Muzica este multiformă, expunându-i pe copii la stimuli auditivi, emoţionali, cognitivi şi vizuali. Potrivit jurnalului Psychology of Music, acei copii care au fost expuşi la un program multianual de şcolarizare muzicală au prezentat performanţe cognitive superioare în ceea ce priveşte abilităţile de citire, în comparaţie cu colegii lor care nu au fost instruiţi muzical.

3. Stimulează performanţa academică la liceu

James S. Catterall, profesor la UCLA, a analizat rezultatele şcolare a 6.500 de elevi cu venituri mici. La intrarea în clasa a zecea, 41,4% dintre elevii care au urmat cursuri de artă în primii ani de educaţie au obţinut rezultate foarte bune şi s-au clasat în prima jumătate a listelor finale de rezultate, la testele standardizate.

Dintre cei care au avut o experienţă minimă în domeniul artelor, doar 25% au obţinut rezultate în jumătatea superioară.

4. Muzica poate calma tensiunea arterială ridicată şi tulburările cardiace

Totul depinde de ritm. Ascultarea muzicii, care are un ritm repetitiv, poate ajuta la reducerea şi reglarea ritmului cardiac. Un studiu din 2015 al Universităţii Oxford a susţinut că ascultarea muzicii cu un ritm repetat de 10 secunde a determinat o scădere a tensiunii arteriale.

Muzica ritmată ar putea, prin urmare, să fie folosită drept tratament complementar pentru hipertensiune.

5. Poate ameliora stresul şi depresia

Muzica este un vechi modificator al stării de spirit, o melodie ne poate ridica moralul la fel de uşor cum ne poate calma. Un studiu ştiinţific al Universităţii McGill din Canada a constatat că, atunci când ascultăm muzică, se eliberează dopamina, o substanţă neurochimică ce ne face să ne simţim bine.

Cercetătorii au scanat creierele a opt participanţi pe parcursul a trei sesiuni, în timp ce aceştia ascultau muzică. Studiul lor este considerat a fi primul care a demonstrat că o recompensă abstractă (ascultarea muzicii) a eliberat dopamină în acelaşi mod ca o recompensă tangibilă (mâncarea sau somnul).

A cânta la un instrument, potrivit WebMD, poate chiar să "scurtcircuiteze răspunsul la stres" şi să împiedice ca anxietatea şi depresia să devină probleme cronice.

6. Cântatul la un instrument poate ajuta în tratarea tulburării de stres posttraumatic (PTSD)

A cânta muzică pentru a te vindeca de tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) este un concept care a câştigat teren de când Departamentul de Afaceri al Veteranilor din Statele Unite a împărtăşit un studiu lămuritor. Veteranii care se confruntă cu PTSD au declarat că au simţit uşurare învăţând să cânte la chitară, dar, potrivit concluziilor studiului, orice instrument are capacitatea de a obţine acelaşi efect.

"Veteranii au primit o oră de instruire individuală la chitară în fiecare săptămână", au împărtăşit autorii studiului, "şi o sesiune săptămânală de instruire în grup. Veteranii au primit, de asemenea, o chitară, împreună cu partituri şi alte rechizite", au adăugat ei, "pe care au avut voie să o păstreze după încheierea studiului".

7. Muzica îi ajută pe cei care suferă de boala Alzheimer

Pacienţii care suferă de boala Alzheimer se confruntă adesea cu pierderi de memorie şi confuzie. Pierderea capacităţii lor de a susţine interacţiuni coerente cu persoanele din jurul lor poate provoca o suferinţă uriaşă atât pacientului, cât şi celor dragi.

Cu toate acestea, site-ul de susţinere a bolii Alzheimer Being Patient citează cercetări ale Universităţii Lille din Paris, susţinând că muzica îi poate ajuta pe pacienţi să gestioneze boala şi poate chiar să recupereze amintirile pierdute. Ascultarea muzicii, notează ei, este terapeutică şi pentru îngrijitor.

8. Ascultarea muzicii îmbunătăţeşte calitatea somnului

Pentru oricine se confruntă cu o tulburare cronică de somn provocată de anxietate sau insomnie, "relaxarea asistată de muzică" ar putea fi cheia pentru un somn mai bun. Potrivit Centrului pentru boli cardiovasculare din China, ascultarea de muzică înainte şi în timpul somnului poate face o diferenţă măsurabilă în ceea ce priveşte calitatea odihnei nocturne.

Listele de melodii şi aplicaţiile de wellness au devenit parte a unei industrii în plină expansiune a ajutoarelor pentru somn, precizează Los Angeles Times. Somnoroşii cu probleme din numeroase locuri găsesc alinare în zgomotul alb muzical pentru a-i ajuta să se deconecteze.

Pentru o multitudine de boli, ştiinţa sugerează că terapia prin muzică ar putea fi răspunsul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor