Cel mai emoţionant balet „Lacul lebedelor”: Omagiul postum adus balerinei Marta Cinta, afectată de Alzheimer [video]

Prima balerină a Baletului din New York din anii şaizeci se emoţionează în scaunul cu rotile şi încearcă să interpreteze celebra compoziţie a lui Ceaikovski folosindu-şi mâinile.
Balerina spaniolă Marta Cinta
Balerina spaniolă Marta Cinta (captură video Youtube)

Un omagiu video postum adus balerinei Marta Gonzalez Saldaña, cunoscută sub numele de Marta Cinta, care a devenit prim-balerină a Baletului din New York în anii 1960, a emoţionat lumea. În imaginile, înregistrate acum un an când se afla într-o reşedinţă din Muro de Alcoi din Alicante (Spania), puteţi vedea cum Cinta se entuziasmează când ascultă prin căşti „Lacul lebedelor” şi încearcă să interpreteze celebra compoziţie a lui Ceaikovski de pe scaunul cu rotile.

“O balerină va rămâne pentru totdeauna o balerină. Emoţie imensă în timp ce ascultă, simte şi zboară împreună cu Lacul lebedelor“, relatează agenţia EFE. Iniţiativa a pornit de la asociaţia care promovează utilizarea terapeutică a muzicii la persoanele cu Alzheimer şi alte tipuri de demenţă, “Música para Despertar“ (Muzică pentru deşteptare), al cărei fondator şi regizor este psihologul spaniol Pepe Olmedo.

În declaraţiile pentru agenţia Efe, Olmedo a explicat că a înregistrat această artistă în urmă cu mai bine de un an şi că a publicat acum reacţia sa plină de emoţii pentru a-i aduce un omagiu la câteva luni după moartea ei, în timpul primului lockdown în Spania provocat de virusul Wuhan.

„Promovăm utilizarea muzicii într-un mod terapeutic, bazat pe psihologie, la persoanele cu Alzheimer şi alte demenţe”, a explicat Olmedo.

„Ne-am întâlnit cu Marta Gonzalez, am aflat povestea ei şi am testat cu ea instrumentele metodei ‘Música para Despertar’(...) În videoclip putem vedea cum reacţionează la una dintre cele mai importante melodii din viaţa ei. Stătea cu capul aplecat şi, deja de la începutul primelor acorduri, s-a conectat cu opera şi s-a entuziasmat”, a explicat el.

Proiectul acestei asociaţii, care este promovat acum cu videoclipul devenit viral pe internet, a început sub formă de voluntariat în centrul pentru vârstnici „Cáxar de la Vega”, cu colaborarea lucrătorilor, rezidenţilor şi membrilor familiilor acestora.

De atunci, a încercat să împărtăşească filosofia cu cât mai mulţi oameni, centre şi instituţii şi au ajuns deja în diferite oraşe precum Asturia, Zaragoza, Madrid, Granada, Cadiz, Tenerife, Barcelona, ​​în Ţara Bascilor, Sevilla, Malaga şi altele din afara Spaniei, în Costa Rica.

Asociaţia încearcă să „trezească” zone ale creierului prin intermediul muzicii şi multă dragoste, deoarece printre ultimele zone care dispar în cei afectaţi de Alzheimer sunt tocmai cele care se ocupă de memoria muzicală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură