Structurile de forţă din Crimeea preluate de premierul pro-rus. Un general rus anunţă pregătirile de război

”Forţele pro-ruse” în aeroportul din Simferopol, Crimeea.
”Forţele pro-ruse” în aeroportul din Simferopol, Crimeea. (captură youtube.com)

Premierul pro-rus al Regiunii Autonome Crimeea (RAC), Serghei Aksenov, a declarat sâmbătă dimineaţă că a preluat controlul asupra tuturor structurilor de forţă ale regiunii autonome ucrainene, menţionând aici forţele armate, poliţia, şi serviciile de securitate, scrie Washington Post, citând surse media locale.

Aksenov a subliniat că acei comandanţi care nu sunt de acord cu decizia sunt liberi să îşi părăsească funcţiile.

Cu scurt timp în urmă, preşedintele RAC, Viktor Plakida, i-a solicitat preşedintelui rus, Vladimir Putin, ajutorul pentru „restabilirea păcii şi a calmului”, iar Rusia a transmis, în cadrul unui comunicat de presă, că nu va ignora cererile de ajutor ale liderului din Crimeea. Acelaşi tip de apel la menţinerii păcii şi liniştii în teritoriul l-a făcut şi nou alesul premier din RAC, Serghei Aksenov.

„Rusia nu rămâne indiferentă faţă de acest apel”, a transmis administraţia prezidenţială rusă, referitor la solicitarea lui Aksenov.

„Am stabilit să cooperăm cu Flota rusă de la Marea Neagră pentru protejarea obiectivelor de importanţă vitală”, a anunţat Serghei Aksionov, potrivit Ria Novosti.

Circa 6.000 de militari ruşi sunt în Peninsula Crimeea, potrivit estimărilor Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce Moscova a afirmat că mobilizarea este în concordanţă cu acordurile militare semnate cu Kievul.

Între timp, comandantul Flotei din Marea Neagră a Federaţiei Ruse, Alexander Vitko, şi-a adunat toţi generalii din baza de la Sevostopol şi le-a transmis: „Suntem la începutul unui război cu Ucraina".

Vineri, preşedintele interimar al Ucrainei, Olexander Turcinov, i-a cerut direct preşedintelui rus, Vladimir Putin, „să înceteze agresiunea nedisimulată şi să-şi retragă militarii din Crimeea” şi a avertizat că, în caz contrar, Ucraina „se va apăra” .

În ultima vreme, Rusia desfăşoară o etalare de forţe armate în regiune. În ultimele zile, sediul parlamentului şi al guvernului din Crimeea, aeroporturile şi spaţiul aerian, au fost toate invadate de forţele armate pro-ruse, printre care elicoptere, autovehicule blindate şi soldaţi. Mobilizarea acestor forţe, odată cu referendumul pe tema autonomiei anunţat de parlamentul Crimeii pentru luna martie, vine în contextul unei posibile anexări a peninsulei la Rusia.

Preşedintele interimar ucrainean a denunţat şi ocuparea sediilor şi aeroporturilor din Crimeea de către forţele pro-ruse „voluntare”.

"Rusia a trimis trupe în Crimeea. Ea a ocupat Parlamentul şi Guvernul din Crimeea şi încearcă de asemenea să preia controlul asupra mijloacelor de comunicaţii (...). Ea trebuie să înceteze imediat această provocare şi (...) să lucreze exclusiv în cadrul acordurilor semnate", a precizat Turcinov.

Preşedintele interminar al Ucrainei a publicat sâmbătă un decret prin care nu îl recunoaşte pe noul premier al regiunii autonome Crimeea.

"Numirea noului premier din Crimeea a avut loc prin încălcarea legilor ucrainene. Guvernul Ucrainei şi alte organisme ale puterii nu trebuie să îl considere pe Serghei Aksionov reprezentant legitim al puterii din Crimeea", a argumentat acesta.

Amintim că Aksionov a fost numit joi premier al regiunii autonome Crimeea de Parlamentul regional, care se aflaa sub controlul unor trupe pro-ruse.

Ucraina a făcut un apel către Statele Unite şi Marea Britanie, care sunt garanţii securităţii naţionale a Ucrainei, conform tratatului încheiat la Budapesta în 1994.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia, în timpul unei conferinţe de presă la Casa Albă, că „vor exista costuri” în cazul unei intervenţii militare în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe