Consiliul Europei cere o dezbatere de urgenţă despre situaţia din Ucraina

Cadavre aliniate în piaţa centrală din Kiev. 20 februarie 2014.
Cadavre aliniate în piaţa centrală din Kiev. 20 februarie 2014. (ALEXANDER CHEKMENEV / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
28.02.2014

Comisia pentru respectarea obligaţiilor şi angajamentelor asumate de statele membre ale Consiliului Europei a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a avut loc în Malta, 27 - 28 februarie 2014, a decis să solicite o dezbatere de urgenţă cu privire la evoluţiile recente din Ucraina în cadrul celei de-a doua părţi a Sesiunii APCE din aprilie 2014.

Potrivit membrilor Comisiei APCE este importantă formarea rapidă a unui guvern tehnocrat şi de largă unitate naţională.

Revenirea la Constituţia din 2004, una dintre prevederile acordului la care s-a ajuns la Kiev, poate fi un act reparatoriu faţă de manifestanţi, pentru că reduce prerogativele preşedintelui, însă nu va scoate Ucraina din impas.

APCE şi-a exprimat îngrijorarea, în repetate rânduri, faţă de unele prevederi ale Constituţiei din 2004, îndeosebi la cele privitoare la independenţa justiţiei, considerând că Parlamentul ucrainean (Verhovna Rada) ar trebui să adopte o Constituţie revizuită, care să fie în conformitate cu standardele europene, iar evaluările Comisiei de la Veneţia cu privire la proiectele de modificare a Constituţiei ar putea oferi o bază adecvată pentru modificările constituţionale.

Se asemenea, s-a mai notat că anunţarea alegerilor prezidenţiale anticipate pentru 25 mai este deosebit de binevenită şi de importantă. Alegerile prezidenţiale ar trebui să fie urmate de alegeri parlamentare anticipate pentru a se asigura că Parlamentul are legitimitate deplină în calitate de reprezentant al tuturor cetăţenilor din Ucraina.

APCE şi-a exprimat îngrijorarea, în repetate rânduri, faţă de unele prevederi ale Constituţiei din 2004, îndeosebi la cele privitoare la independenţa justiţiei, considerând că Parlamentul ucrainean (Verhovna Rada) ar trebui să adopte o Constituţie revizuită, care să fie în conformitate cu standardele europene

Printre recomandările Comisiei a fost şi accea ca Parlamentul ucrainean să ia în considerare adoptarea proiectului de cod electoral unificat al grupului de lucru Kliuchkovsky, care a fost elaborat cu participarea tuturor forţelor politice şi în strânsă cooperare cu Comisia de la Veneţia, acest lucru putând asigura alegeri legislative în cel mai scurt timp posibil.

Având în vedere rolul central jucat de către Parlamentul ucrainean, Comisia solicită ca co-raportoriii pe Ucraina să viziteze ţara, cât mai curând posibil şi ori de câte ori este necesar, pentru a asigura o continuare a dialogului cu autorităţile şi cu toate forţele politice din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor