Rusia a ameninţat cu represalii mai multe state din Europa de Est şi Asia Centrală

Mai multe state din Europa de Est şi Asia Centrală au fost ameninţate de către Moscova cu retalierea în cazul în care vor vota în favoarea rezoluţiei propuse de către Naţiunile Unite pe tema referendumului din Crimeea
Vladimir Putin, anuntand crearea Frontului Popular la o conferinta a partidului sau Rusia Unita, in Volvograd, 6 mai 2011 (ALEXEY NIKOLSKY / AFP / Getty Images)
P. P.
29.03.2014

Mai multe state din Europa de Est şi Asia Centrală au fost ameninţate de către Moscova cu retalierea în cazul în care vor vota în favoarea rezoluţiei propuse de către Naţiunile Unite pe tema referendumului din Crimeea, conform diplomaţilor Naţiunilor Unite, a notat Reuters.

Conform diplomaţilor, ţări precum Moldova, Kârghistan şi Tajikistan, şi unele din Africa, au fost ameninţate de Rusia înaintea rezoluţiei ONU.

Metodele de presiune folosite de Moscova ar include stoparea furnizării de gaze naturale, încheierea relaţiilor economice şi expedierea muncitorilor imigranţi din Rusia.

Rezoluţia pe tema ilegalităţii referendumului din Crimeea a fost aprobată de 100 de ţări, în timp ce 11 naţiuni s-au opus iar 58 s-au abţinut. Acest număr arată stadiul de izolare politică la care a ajuns Rusia. În 2008, în urma războiului dintre Rusia şi Georgia, un referendum asemănător a fost adoptat de 14 ţări în timp ce 11 state se opuneau iar alte 105 alegeau să se abţină.

Mulţi dintre diplomaţii statelor ameninţate de Moscova s-au abţinut să facă declaraţii din cauza represaliilor ce ar putea urma. Totuşi, ambasadorul Republicii Moldova, Vladimir Lupan, a ales să vorbească despre situaţia dinaintea votului.

”Această problemă a fost discutată într-adevăr între autorităţile moldovene şi autorităţile ruseşti. Am discutat de asemenea şi cu partenerii noştri europeni”, a declarat Lupan.

”Bineînţeles, am avut două puncte diferite de vedere - unul din partea Federaţiei Ruse în favoarea unui vot negativ şi unul din partea UE în favoarea unui vot pozitiv”, a adăugat Lupan.

Republica Moldova se află într-una din cele mai critice situaţii din Europa, alături de Ucraina. Pe lângă problema regiunilor separatiste, Transnistria şi Găgăuzia, ce şi-au manifestat intenţia de a se alătura Federaţiei Rusiei, sectorul energetic al ţării este dependent aproape în totalitate de gazul rusesc.

Moldova a fost printre ţările ameninţate de Rusia, însă delegaţia de la Chişinău s-a alăturat Occidentului şi a aprobat rezoluţia pe tema referendumului din Crimeea, conform diplomaţilor ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor