Aşteptându-l pe Putin, NATO face schimbări la vârf: Fostul premier norvegian, Jens Stoltenberg, a fost ales Secretar General

Premierul norvegian Jens Stoltenberg tine in mana un trandafir la o adunare comemorativa in memoria victimelor dublului atentat din 22 iulie, Oslo, 25 iulie 2011.
Premierul norvegian Jens Stoltenberg tine in mana un trandafir la o adunare comemorativa in memoria victimelor dublului atentat din 22 iulie, Oslo, 25 iulie 2011. (Paula Bronstein / Getty Images)

Fostul premier norvegian, Jens Stoltenberg, a fost ales în funcţia de Secretar General al Alianţei Nord Atlantice (NATO) într-un moment în care Europa se confrunta cu poziţia tot mai agresivă a Rusiei, a notat Reuters.

Primul norvegian de la conducerea NATO din istorie, Stoltenberg se va confrunta încă de începutul mandatului său, care va dura patru ani, cu provocările aduse de Rusia în urma crizei din Ucraina.

”Norvegia lui Stoltenberg este văzută ca un jucător defensiv foarte serios şi a luat întodeauna cu foarte multă seriozitate provocarea pe care o aduce Rusia. Cred că este un mic semnal aici”, a declarat Daniel Keohan, un expert în apărare al centrului de informaţii FRIDE.

Fostul premier norvegian va păşi la conducerea alianţei formate din 28 de naţiuni de la 1 octombrie. Statele Unite, Marea Britanie şi Germania şi-au manifestat susţinerea pentru Stoltenberg, care va trebui să restructureze întregul plan de finanţare a NATO din Europa.

Confruntate cu criza financiară din zona euro, ţările membre UE vor fi nevoite să oprească tăierile impuse bugetului de apărare naţională şi chiar să-l întărească considerabil. Cu Stoltenberg premier timp de zece ani, Norvegia a trecut cu uşurinţă peste criza financiară globală şi chiar a înregistrat creşteri economice semnificative.

Momentan, pe lista de priorităţi a NATO se află întărirea capabilităţilor de luptă din frontul de est al Europei, în special în Polonia şi ţările baltice. Forţele alianţei se vor restrânge la finalul acestui an, după retragerea din Afghanistan, şi se vor reorienta spre sarcinile principale, precum apărarea ţărilor membre.

Joi seară, comandantul forţelor NATO în Europa, Philip Breedlove, a avertizat Statele Unite ”cu privire la acţiunile Rusiei de la graniţa cu Ucraina” ce poartă un mesaj ameninţător. Momentan, peste 60% din capabilitatea de luptă a alianţei este formată din forţele militare americane.