Ucraina oferă R. Moldova un preţ avantajos la energia electrică

.
. (Sean Gallup / Getty Images)

Compania ucraineană DTEK anunţă că este gata să încheie noul contract de livrare a energiei electrice în Republica Moldova la preţ de 6,8 cenţi SUA pentru un kilowatt/oră.

Una din cele mai mari companii energetice din Ucraina, care face parte dintr-un grup financiar-industrial al cărei acţionar este miliardarul Rinat Ahmetov, exportă energie electrică în Republica Moldova din anul 2011 în baza unui contract încheiat cu întreprinderea de stat Energocom.

În anul 2013, DTEK a exportat în Moldova 1,5 miliarde de kilowatt/oră, iar în trei ani livrările s-au ridicat la 2,5 miliarde de kilowatt/oră.

Serviciul de presă al companiei ucrainene mai precizează că acesta este unul dintre cei mai importanţi furnizori de resurse energetice care efectuează exporturi de energie electrică în Ungaria, Slovacia, România, Polonia, R. Moldova şi Belarus.

Livrările de energie electrică ucraineană acoperă consumul în regiunea de nord a ţării, deservită de RED Nord şi RED Nord-Vest.

Ambasadorul ucrainean la Chişinău Serghei Pirojkov a declarat anterior că 40% din energia electrică pe care o consumă moldovenii este procurată din Ucraina. Republica Moldova solicită Ucrainei să majoreze volumul de energie electrică livrată din această ţară, dar fără a majora şi tariful, a mai spus ambasadorul.

Vechiul acord de procurare a energiei electrice expiră la 31 martie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe