Vitali Kliciko renunţă să candideze la preşedinţia Ucrainei

Primarul Kievului, fostul campion mondial la box Vitali Kliciko.
Primarul Kievului, fostul campion mondial la box Vitali Kliciko. (Joerg Koch / Getty Images)

Carismaticul Vitali Kliciko, liderul partidului ucrainean de opoziţie UDAR, a anunţat că va renunţa să candideze pentru funcţia de preşedinte al ţării şi că îl va susţine pe omul de afaceri Petro Poroşenko, pentru ca electoratul să nu se divizeze în favoarea Iuliei Timoşenko, fostul premier al ţării, care va candida la prezidenţiale şi ea.

"Trebuie să nominalizăm un singur candidat care să reprezinte forţele democratice", a declarat sâmbătă Kliciko. "Acest candidat trebuie să fie persoana care se bucură de cel mai mare sprijin politic, şi, în opinia mea, această persoană este Piotr Poroşenko", a completat fostul boxer.

Kliciko, unul dintre cei mai cunoscuţi şi influenţi lideri ai mişcărilor stradale din Kiev ce au dus la demiterea preşedintelui Ianukovici, a mai anunţat că a decis să candideze pentru postul de primar al Kievului, alegerile pentru primărie desfăşurându-se concomitent cu prezidenţialele, pe 25 mai.

La finele lui decembrie, Kliciko era considerat cel mai puternic adversar politic al lui Ianukovici iar sondajele relevau că în jur de 20 la sută din ucraineni ar vota pentru el. În martie 2014 însă, conform telegraph.co.uk, un ultim sondaj publicat de patru firme ucrainene de cercetare ce se bucura de o bună reputaţie ar fi arătat că fostul campion mondial de box se clasează pe locul doi pe lista favoriţilor la prezidenţiale, cu mai puţin de 9% intenţie de vot. În schimb, Piotr Poroşenko - fost ministru al economiei în timpul ultimului mandat al preşedintelui Ianukovici şi unicul oligarh ucrainean care li s-a alăturat protestatarilor pe baricade în timpul protestelor de pe euromaidan - s-a clasat pe primul loc, sondajul arătând că acesta ar fi votat de aproximativ un sfert dintre respondenţi. Unii analişti cred că sprijinul pentru Kliciko a scăzut deoarece după demiterea lui Ianukovici mulţi ucraineni s-ar fi orientat spre alţi candidaţi cu înclinaţii pro-occidentale similare cu cele ale fostului boxer, dar cu mai multă experienţă politică şi administrativă.

Opoziţia din Ucraina o va avea contracandidată pe Iulia Timoşenko, fost premier al Ucrainei, care, în ciuda faptului că a fost condamnată la închisoare pentru corupţie după ce a încheiat un contract cu Rusia extrem de dezavantajos pentru ţara sa, pentru furnizare de gaze naturale, are încă mulţi simpatizanţi, în parte şi datorită faptului că închisoarea a făcut-o să pară un fel de "victimă" a regimului Ianukovici, deşi ţara încă suportă consecinţele contractului oneros semnat de ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe