Stolojan: TVA defalcat a funcţionat în socialism. Bănuiesc că din PSD cineva şi-a amintit

Plata defalcată a TVA, măsură despre care mulţi susţin că va pune economia pe butuci este de sorginte socialistă, a reamintit Theodor Stolojan.
Consiliul Naţional de Coordonare PDL, 23 Febroarie 2013. În imagine, Teodor Stolojan (Epoch Times România)
Loredana Diacu
21.08.2017

Obligativitatea plăţii defalcate a TVA reprezintă "o complicaţie" pentru economia românească şi va produce multă bătaie de cap pentru companiile mici, a opinat europarlamentarul Theodor Stolojan, într-un interviu acordat RFI.

"Se pare că PSD are oameni care ţin minte cum se lucra în socialism. În acea vreme, fiecare întreprindere, când încasa preţurile de pe vânzarea produselor sau serviciilor, defalca în două conturi: într-unul avea echivalentul costurilor, iar în celălalt echivalentul acumulărilor socialiste unde intră impozitul pe circulaţia mărfurilor etc. TVA defalcat nu este o invenţie, a funcţionat în socialism. Bănuiesc că din PSD cineva şi-a amintit de acest instrument şi încearcă să-l aplice în economia de piaţă", a declarat Stolojan, preluat de Agerpres.

Cât despre scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% despre care vorbeşte PSD, europarlamentarul PNL a explicat că aceasta va genera "un gol de resurse" pe care Guvernul Tudose va fi nevoit să îl umple.

"Este o măsură care va avea un efect clar asupra bugetului ţării. Rămâne ca Guvernul Tudose să arate foarte transparent cu ce va acoperi acest gol de resurse. Răspunsurile standard vor fi că reducerea impozitului va genera mai multă activitate economică, mai multe locuri de muncă etc", a explicat Theodor Stolojan.

Reamintim că plata defalcată a TVA - split TVA - măsură ce presupune obligativitatea firmelor de a-şi deschide conturi speciale pentru plata TVA, a stârnit numeroase critici. Unul dintre cei mai vocali opozanţi ai măsurii "TVA split" este fostul secretar de stat din Ministerul de Finanţe, Gabriel Biriş, care susţine că plata defalcată a TVA are potenţial distructiv.

"Toate companiile, româneşti sau străine, mici sau mari, chiar şi sindicatele atrag atenţia asupra potenţialului distructiv al acestei măsuri. TOATE! Singurii care susţin că măsura asta este bună şi trebuie făcută sunt guvernanţii (premierul şi ministrul de Finanţe). Nu mai e nimic de spus", a declarat Gabriel Biriş.

Fostul secretar de stat şi-a exprimat speranţa că şi această măsură va fi trecută la "discutate şi uitate".

"Decizia trebuie luată de cei care au primit mandat prin vot să conducă ţara asta, adică de PSD/ALDE conduşi de dnii Dragnea/Tudose/Tăriceanu. Ei trebuie să ştie că dacă deviază de la modelul italian şi vor introduce enormitatea asta, chiar şi de la 1 ianuarie, vor crea un dezastru cu consecinţe greu de evaluat acum", a precizat Biriş.

Şi senatorul PNL Florin Cîţu, fost economist şef al ING Bank, a fost foarte vehement pe acest subiect: "după 7 luni de guvernare, Liviu Dragnea şi PSD sunt disperaţi, au pierdut simţul raţiunii şi iau decizii tâmpite". Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor