Opoziţia, pe baricade: Creşterea "record" anunţată de INS - praf pesedist în ochii românilor
alte articole
Institutul Naţional de Statistică a anunţat o creştere economică record de 5,9% în trimestrul 2. E uşor pentru PSD să ne ia ochii cu o statistică unică scoasă din context, însă trebuie să nu ne pierdem spiritul critic şi să ne punem câteva întrebări esenţiale, a atras atenţia, pe pagina sa de Facebook, deputatul USR Claudiu Năsui.
"Dacă chiar avem creştere economică record, de ce nu au crescut încasările din taxe şi impozite? La jumătatea anului trecut statul român încasa venituri fiscale de 68,7 miliarde, pe când anul acesta încasează 67,9 miliarde. Deci avem o scădere de încasări. Unde este creşterea economică record? Dar să zicem că asta era situaţia faţă de anul trecut. Cum stă Guvernul faţă de propriul program? Conform propriilor calcule Guvernul trebuia să colecteze venituri fiscale de 71,2 miliarde, tot peste acel 67,9 miliarde cât a colectat efectiv. Deci, nici acolo creşterea record nu se vede nicăieri", a remarcat Claudiu Năsui.
Deputatul se întreabă, retoric, de ce a trebuit Guvernul să recurgă la "tertipuri contabile" pentru a mări artificial încasările la buget prin a adăuga subvenţiile pentru agricultură de la Uniunea Europeană dacă chiar avem creştere economică record. Subvenţii care nu au fost prinse niciodată în buget până anul acesta.
În opinia reprezentantului USR, ''poate pentru că dacă nu le adăugau cifrele acelea de execuţie bugetară agregată arătau şi mai rău''.
"Dacă chiar avem creştere economică record, de ce are nevoie Guvernul să mărească impozitele pe munca part-time, accizele pe carburanţi cu 20% şi să implementeze o măsură unică în lume, ultra-birocratică şi care va seca economia de bani cum este plata diferenţiată a TVA?", întreabă Claudiu Năsui.
Admiţând însă că există creştere economică, deşi "improbabil să fie atât de mare", deputatul opinează că meritul nu-i revine de fapt guvernării PSD.
"Hai să zicem că avem probabil creştere economică, improbabil să fie atât de mare, dar să zicem. Oare este meritul guvernării PSD? Cât de repede credeţi că se face vizibil în economie şi, implicit în statistică, impactul unei politici economice? De când se implementează o măsură, până îşi ajustează comportamentul agenţii economici şi până când acest comportament este măsurat în statisticile oficiale, durează ceva timp. Întrebaţi orice economist (nu pe domnul Mişa care a cauzat din greşeală un crac bursier chiar înainte de investitură): minim 6 luni. Majoritatea vă vor spune chiar un an pentru a observa toate efectele", a mai precizat Claudiu Năsui.