Plata defalcată a TVA, amânată. Spectrul "blocării economiei" se îndepărtează cu câteva luni
alte articole
După ce online-ul a vuit că plata defalcată a TVA va bloca economia, Ministerul Finanţelor Publice anunţă că, în urma consultărilor publice, cu mediul de afaceri, patronate, sindicate, asociaţii profesionale, a decis amânarea aplicării obligatorii a mecanismului plăţii defalcate a TVA de la 1 octombrie 2017 la 1 ianuarie 2018.
De asemenea, MF a decis amânarea aplicării opţionale a mecanismului plăţii defalcate a TVA de la 1 septembrie 2017 la 1 octombrie 2017, prelungirea perioadei de aplicare opţională a mecanismului de la o lună la trei luni, respectiv 1 octombrie – 31 decembrie 2017 precum şi instituirea de facilităţi pentru persoanele care optează pentru aplicarea plăţii defalcate a TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017, respectiv:
- anularea penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, în anumite condiţii;
- acordarea unei bonificaţii de 5% la plata impozitului pe profit sau, după caz, a impozitului pe veniturile microintreprinderilor;
- stabilirea unei perioade de graţie de 7 zile lucrătoare în cadrul căreia să se corecteze erorile;
- în cazul în care erorile nu au fost corectate în termenul de 7 zile lucrătoare, se aplică o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile;
- după termenul de 30 de zile, pentru fapte precum nevirarea în contul de TVA al furnizorului sau debitarea eronată a contului de TVA, se aplică o amendă de 50% din suma reprezentând TVA, iar pentru fapte precum nevirarea sumelor reprezentând TVA din contul curent al titularului în contul de TVA al acestuia sau plata TVA datorată furnizorului din alt cont decât contul de TVA, se aplică o amendă de 10% din suma reprezentând TVA.
Reamintim că plata defalcată a TVA - split TVA - măsură ce presupune obligativitatea firmelor de a-şi deschide conturi speciale pentru plata TVA, a stârnit numeroase critici. Unul dintre cei mai vocali opozanţi ai măsurii "TVA split" este fostul secretar de stat din Ministerul de Finanţe, Gabriel Biriş, care susţine că plata defalcată a TVA are potenţial distructiv.
"Toate companiile, româneşti sau străine, mici sau mari, chiar şi sindicatele atrag atenţia asupra potenţialului distructiv al acestei măsuri. TOATE! Singurii care susţin că măsura asta este bună şi trebuie făcută sunt guvernanţii (premierul şi ministrul de Finanţe). Nu mai e nimic de spus", a declarat Gabriel Biriş.
Fostul secretar de stat şi-a exprimat speranţa că şi această măsură va fi trecută la "discutate şi uitate".
"Decizia trebuie luată de cei care au primit mandat prin vot să conducă ţara asta, adică de PSD/ALDE conduşi de dnii Dragnea/Tudose/Tăriceanu. Ei trebuie să ştie că dacă deviază de la modelul italian şi vor introduce enormitatea asta, chiar şi de la 1 ianuarie, vor crea un dezastru cu consecinţe greu de evaluat acum", a precizat Biriş.
Şi senatorul PNL Florin Cîţu, fost economist şef al ING Bank, a fost foarte vehement pe acest subiect: "după 7 luni de guvernare, Liviu Dragnea şi PSD sunt disperaţi, au pierdut simţul raţiunii şi iau decizii tâmpite". Mai multe detalii aici.