Ştiinţa afirmă că oamenii care vorbesc singuri ar fi genii

Unii oameni analizează ideile care le trec prin minte. Acest lucru îi ajută să se concentreze pe ceea ce fac, să înveţe mai uşor, le oferă idei bune, iar cel mai important aspect este că-i ajută să aibă rezultate mai bune.
bărbat
bărbat (bărbat)

De exemplu, chiar acum în timp ce citeşti acest articol, s-ar putea să mai faci câte o pauză din când în când, să analizezi în mintea ta ceea ce tocmai ai citit, sau să te gândeşti la modul în care se reflectă în viaţa ta aceste informaţii.

Obişnuieşti să faci asta? Nu-i nimic de care să-ţi fie ruşine să recunoşti, pentru că ştiinţa a descoperit că cei care fac această analiză şi pare că vorbesc cu ei înşişi au de fapt caracteristici de genii, nu nebuni.

Cercetările din spate

Cercetătorul psiholog Gary Lupyan a realizat un experiment în care 20 de voluntari au văzut 20 de obiecte într-un supermaket şi li s-a cerut să le ţină minte. Jumătate dintre ei au pronunţat numele obiectului, de exemplu, portocală, iar cealaltă jumătate nu a spus nimic. La final, rezultatele au arătat că cei care repetau numele obiectului în timp ce-l căutau, l-au găsit mai repede (cu 50 - 100 de milisecunde), faţă de cei care nu spuneau nimic.

“Deseori îmi spun de mai multe ori numele lucrului pe care-l caut în frigider sau pe rafturile de la supermarket.”, spune Gary Lupyan. De fapt, această experienţă personală l-a făcut pe aceasta să facă acest experiment. De ce funcţionează:

Stimularea memoriei

Când îţi spui un anumit lucru, ţi se activează mecanismul senzorial şi devine mai uşor să găseşti în memorie ceea ce cauţi, tocmai pentru că poţi să vizualizezi cuvântul şi să acţionezi în conformitate.

Te ajută să rămâi concentrat

Când spui ceva cu voce tare, acest lucru te ajută să rămâi concentrat pe ceea ce ai de făcut şi te ajută să recunoşti obiectul foarte repede. Desigur, acest lucru te ajută numai dacă ştii cum arată lucrul pe care-l cauţi. De exemplu, o portocală este portocalie şi ştii cum arată. Aşa că în momentul în care o spui cu voce tare, creierul îţi va crea imediat o imagine în minte. Dar dacă nu ştii cum arată o portocală, nu vei obţine niciun efect dacă îi spui numele cu voce tare.

Te ajută să-ţi limpezeşti gândurile

Fiecare dintre noi avem tot felul de gânduri care ne trec prin minte. Cele mai multe au sens, în timp ce altele par să nu aibă. Să presupunem că eşti furios pe cineva şi-ţi vine să-i faci ceva rău. Acum, pentru această situaţie, probabil că nu te vei duce la un terapeut, nu-i aşa? Nu, ceea ce probabil că vei face este să te duci singur într-o cameră şi să începi să analizezi puţin situaţia.

Laşi deoparte starea de furie, dezbătând ceea ce s-a întâmplat, avantaje şi dezavantaje, iar până la urmă te calmezi. Această situaţie în care vrei să faci rău cuiva din cauza unei supărări, este un gând prostesc pe care nu poţi să-l împărtăşeşti cu o altă persoană. Psihologul Linda Sapadin spune că autoanaliza “te ajută să-ţi clarifici gândurile, să te axezi pe ceea ce este important şi să subliniezi orice decizie la care contemplezi.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură