Steaua de mare şi furtunile ucid Marea Barieră de Corali, arată un studiu

O ţestoasă înoată lângă Insula Lady Elliot, Australia (Mark Kolbe / Getty Images)
Jack Phillips
03.10.2012

Mai mult de o jumătate din coralii din Marea Barieră de Corali din Australia s-a pierdut în ultimul sfert de secol, cea mai mare parte din cauza unei specii răpitoare de stea de mare, a indicat un nou studiu al cercetătorilor marini.

Cei mai mulţi dintre corali s-au pierdut din cauza agresivei stele de mare 'coroana de spini' şi a cicloanelor care trec prin zonă, a relatat un studiu al Institutul Australian de Ştiinţe Marine (AIMS) şi al Universităţii din Wollongong. Albirea coralilor, care a fost legată de schimbările climatice, contribuie şi ea la pierderea coralilor.

Circa 48 la sută din pierderile de corali au fost atribuite furtunilor, în timp ce 42 la sută au fost mâncaţi de steaua de mare, spun cercetătorii. Un total de 34 de cicloni tropicali au lovit zona din 1985, iar în 1998 şi 2002 au avut loc două evenimente grave de albire a coralilor, datorită încălzirii oceanice, care au ucis circa 10 la sută din corali.

"Nu putem opri furtunile, dar putem probabil opri steaua de mare. Dacă putem, atunci Reciful va avea mai multe şanse să se adapteze la provocările cauzate de temperaturile în creştere şi de acidificarea oceanelor", a declarat John Gunn, directorul AIMS, potrivit unei declaraţii de pe site-ul său. El a spus că concluziile s-au bazat pe cercetări cuprinzătoare ale recifelor de corali din lume.

Marea Barieră de Corali, situată în largul coastei de nord-est a Queensland, în Australia, este cel mai mare recif din lume şi se întinde pe 2575 de km pătraţi. Acesta poate fi observat din spaţiul cosmic, cuprinzând mai mult de 2900 de recife individuale.

"Dacă tendinţa va continua, numărul de corali s-ar putea înjumătăţi din nou până în 2022. Interesant este că modelul de declin variază între regiuni. În zona nordică a Marii Bariere de Corali, numărul de corali a rămas relativ stabil, în timp ce în regiunile sudice s-au înregistrat cele mai dramatice pierderi de corali", a declarat Peter Doherty, un cercetător asociat cu AIMS.

Cercetătorii spun că pe baza datelor anterioare, recifele de corali îşi pot reveni în circa 10 - 20 de ani după ce au avut loc tulburări grave, cum ar fi albirea coralilor şi cicloane.

"Putem acţiona pentru a reduce impactul 'coroanei de spini' [stea de mare]", a spus Gunn. "Studiul arată că în lipsa 'coroanei de spini', numărul de corali ar putea creşte cu 0,89% pe an, astfel încât, chiar şi în cazul unor pierderi datorate cicloanelor şi albirii, ar trebui să existe o recuperare lentă."

Răspunzând la studiu, filiala australiană a World Wildlife Fund a declarat că scurgerile de îngrăşăminte chimice în ocean cauzează creşterea explozivă a populaţiei de stele de mare.

"Acest raport arată că peste jumătate din Marea Barieră de Corali a murit sau este pe moarte ca urmare a poluării cauzate de îngrăşămintele chimice", a declarat purtătorul de cuvânt al WWF-Australia, Nick Heath, într-un comunicat.

Studiul demonstrează că "mai multe acţiuni decisive pentru reducerea îngrăşămintelor chimice sunt necesare urgent, pentru a opri creşterea fără precedent şi în curs de desfăşurare a populaţiei de stele de mare 'coroana de spini', care la rândul ei distruge Marea Barieră de Corali", a adăugat el, menţionând că a existat în trecut un dezacord în cadrul comunităţii ştiinţifice în legătură cu dilema dacă îngrăşămintele au cauzat creşterea populaţiei de stele de mare.

Unii cercetători au afirmat că steaua de mare în stadiu larvar se hrăneşte cu alge, numărul cărora a crescut masiv din cauza scurgerilor de îngrăşământ. Când se maturizează, stele de mare se hrănesc cu foarte mulţi corali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor