Oază de corali intactă între Filipine şi Noua Guinee [video]

Această zonă din Oceanul Pacific se opune fenomenului de albire. Cercetătorii au declarat că există:"Semne încurajatoare pentru ecosistem".
Reciful din Oceanul Pacific (captură video)
Mioara Stoica
07.08.2018

În apele Triunghiului Coralilor - una dintre oazele naturii marine aparent cel mai bine conservate din lume, care include Indonezia, Malaezia, Papua Noua Guinee, Filipine, Insulele Solomon şi Timorul de Est - există un secret bine păstrat.

Aici, în cei 5,7 milioane kilometri pătraţi, nu s-a produs aşa numitul proces de "albire" a recifelor de corali cauzat de încălzirirea globală şi poluare. Aceste ape păstrează intacte, ba chiar în creştere, populaţia de alge care acoperă şi protejează ecosistemul fragil, unde coralii se nasc prin expunerea directă la soare.

Starea de sănătate a acestei zone a oceanului este în contrast cu efectele dezastruoase ale încălzirii globale asupra populaţiilor de alge de corali din alte mări şi chiar din restul Pacificului. Regiunea este studiată de mai mulţi ani de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Queensland (Australia), prin intermediul tehnologiilor sofisticate de realitate virtuală şi camere video, montate pe scutere subacvatice, cu o vizualizare la 360 de grade pentru a fotografia până la 2 km şi jumătate de barieră coralină.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că această bucată de recif a fost puţin sau deloc deteriorată, după ce au luat peste 50.000 de imagini şi le-au comparat prin intermediul unor programe de inteligenţă artificială cu aceleaşi imagini din 2014. Este doar o primă examinare, dar aduce o speranţă în ceea ce priveşte potenţialul unei noi cercetări care să vizeze studierea motivelor care au făcut ca mediul din „Triunghi“ să nu aibă aceeaşi soartă ca cea a altor recife.

 (Photo: The Ocean Agency/Paul G. Allen Philanthropies)
(Photo: The Ocean Agency/Paul G. Allen Philanthropies)

„După mai mulţi ani deprimanţi, pentru cercetătorii recifelor - martori ai celui mai grav fenomen la nivel mondial de albire a coralilor, este incredibil de încurajatoare studierea unui asemenea recif“, a declarat cercetătoarea britanică Emma Kennedy, care a condus echipa internaţională care se ocupă de proiectul. „Aceasta înseamnă că încă mai avem timp să salvăm unele recife de corali prin examinarea ştiinţifică a posibilelor măsuri de conservare“, a adăugat ea.

Aproape un sfert dintre diferitele forme de viaţă oceanică se învârt în jurul recifelor, şi peste 500 milioane de persoane depind de starea de sănătate a recifelor pentru a supravieţui, de unde se vede importanţa acestui ecosistem.

Articol de referinţă: Scientists look for secrets of healthy coral reefs in Indonesia's Coral Triangle

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor