Crabul pustnic şi casa sa din coral

Crabul pustnic "Diogene heteropsammicola" (Momoko Igawa / PLOS One)
Mioara Stoica
30.09.2017

Crabul pustnic este o specie nocturnă care trăieşte în special în cochiliile goale ale melcilor, pe care le poartă pentru a se proteja de prădători. Dar, în insulele Amami (Japonia) a fost documentată o formă neobişnuită de simbioză: un crab obţine protecţie şi o casă care se dezvoltă în jurul său, de la un coral mobil, în timp ce acesta din urmă poate conta pe un mijloc de transport sigur.

Se ştie că un crab pustnic va trebui să schimbe casa destul de des, de fiecare dată când cea veche devine prea strâmtă. Dar o specie nouă, recent descoperită în mările sudice ale Japoniei, a rezolvat problema: este vorba despre un crab pustnic care trăieşte în interiorul coralilor mobili, aşa numiţii walking corals, astfel încât este casa cea care creşte în jurul său. Coralii protejează crabul de prădători, mai ales datorită celulelor lor urticante (cnidociste), iar în acelaşi timp câştigă un mijloc de transport sigur.

Crabul 'Diogenes heteropsammicola' într-un coral (stânga) şi singur (dreapta) (Momoko Igawa / PLOS One)
Crabul 'Diogenes heteropsammicola' într-un coral (stânga) şi singur (dreapta) (Momoko Igawa / PLOS One)

Aspectul interesant este faptul că nici un alt crab Diogenes nu trăieşte în simbioză cu un coral, casele lor preferate fiind cochiliile goale, abandonate de chiriaşii anteriori, cum ar fi melci şi moluşte marine şi, în plus, există mai mult de 500 de specii diferite de paguroideos (denumirea superfamiliei crabilor pustnici sau paguros).

Simbionţii coralilor sunt, în schimb, sipunculidele, animale asemănătoare viermilor, care pot ajunge până la 70 de centimetri în lungime.

Pentru cercetătorii Momoko Igawa şi Makoto Kato de la Universitatea din Kyoto (Japonia), descoperirea crabului pustnic denumit Diogene heteropsammicola a fost o mare surpriză.

În anul 2012 cercetătorii japonezi au observat că unele dintre mostrele de corali walking corals, care au fost păstrate în muzee şi laboratoare, conţineau ceva ce păreau a fi crabi mici.

După mai mulţi ani de studii şi de căutare de exemplare vii pe coasta Japoniei, profesorii Momoko Igawa şi Makoto Katoau au reuşit să-i descopere (şi să-i descrie) pe crabii în cauză numai într-un anumit grup de insule, insulele Amami. Simbioza dintre Diogene heteropsammicola şi coralii Heterocyathus şi Heteropsammia (de la care îşi ia numele) este ceva rar şi curios.

Exemplare de crabi 'Diogenes heteropsammicola' (PLOS One)
Exemplare de crabi 'Diogenes heteropsammicola' (PLOS One)

"În această zonă, sedimentul fundului mării este alcătuit din nisip şi cochilii, inclusiv numeroase fragmente de briozoşi, foraminifere şi cochilii de crustacee. În nisip trăiesc şi anglofili [nevertebrate marine mici, n.a.]. Cu toate acestea, nu ştim cum se pot explica aceste caracteristici de simbioză dintre crab şi coral", spune Momoko Igawa.

Ocupanţii coralilor mobili aparţin unei specii necunoscute comunităţii ştiinţifice. Numele atribuit acestei noi specii este Diogene heteropsammicola şi detaliile cu privire la descoperirea lor au fost publicate în revista PLOS One (nr. din 20 septembrie).

Articol ştiinţific de referinţă: PLOS One: A new species of hermit crab, Diogenes heteropsammicola (Crustacea, Decapoda, Anomura, Diogenidae), replaces a mutualistic sipunculan in a walking coral symbiosis. Momoko Igawa , Makoto Kato. Published: September 20, 2017

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor