Australia creează rezervaţii marine uriaşe

Australia şi-a anunţat planurile de a crea cea mai mare reţea marină protejată din lume, care se va întinde pe o suprafaţă de mărimea Indiei, şi care se va afla în afara perimetrului în care este permis accesul companiilor petroliere şi de gaze şi asociaţiilor comerciale de pescuit.
În apele australiene există şapte specii de broaşte ţestoase (Ed Roberts)
Shar Adams
18.06.2012

Australia şi-a anunţat planurile de a crea cea mai mare reţea marină protejată din lume, care se va întinde pe o suprafaţă de mărimea Indiei, şi care se va afla în afara perimetrului unde este permis accesul companiilor petroliere şi de gaze şi asociaţiilor comerciale de pescuit.

Cu toate acestea, industria pescuitului afirmă că reţeaua este prea mare, în timp ce grupurile de conservare a mediului, deşi susţin iniţiativa, sunt de părere că aceasta a fost creată pentru a se potrivi nevoilor industriei petrolului şi gazelor.

Anunţând planul cu o săptămână înaintea summit-ului de mediu la nivel înalt al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Rio 20, din Brazilia, ministrul Mediului, Tony Burke, a declarat că zona marină ce urmează a fi creată, oferă Australiei oportunitatea importantă de a da lumii un exemplu de urmat în domeniul protecţiei oceanice.

"Oceanele, la fel ca atmosfera, sunt o resursă mondială comună ce a regresat, într-un anumit fel", a declarat ministrul pentru Radio National din Australia. "Fiind o naţiune insulară atât de minunat poziţionată... putem să dăm lumii un exemplu în domeniul protecţiei oceanice - este o oportunitate pe care o luăm în considerare."

Reţeaua creşte numărul rezervaţiilor marine australiene de la 27 la 60, reţeaua globală ajungând la 3,1 milioane de km pătraţi.

Gary Ward, preşedintele Asociaţiei Comerciale a Pescarilor din Golf, susţine că industria de fructe de mare din Australia va fi lovită din greu.

"Pescarii cu lanseta vor fi, probabil, cel mai afectaţi – ei fiind forţaţi să pescuiască în afară zonelor unde se află peşte", a arătat postul naţional de radio al Australiei.

Tony Burke a admis că reţeaua va avea impact asupra operaţiunilor comerciale de pescuit şi, de asemenea, asupra activităţilor recreative, cum ar fi scufundările la mare adâncime. Dar el susţine că poartă discuţii consultative cu grupurile afectate, cu privire la modalităţile de despăgubire a acestor neajunsuri, despăgubiri pe care le estimează la aproximativ 100 milioane de dolari.

Reacţii ecologiste mixte

Noul plan adaugă aproape 500 km2 la rezervaţia marină Marea Coralilor, care include Marea Barieră de Corali, făcând din zona de nord-est a Australiei "bijuteria coroanei" şi cea de-a doua zonă din lume protejată complet.

Fundaţia Australiană de Conservare (CCP) a descris planul guvernului ca o "realizare istorică de conservare".

Peste 40 la sută din apele Australiei vor fi protejate în conformitate cu acest plan, "inclusiv recifele şi apele din Marea Coralilor, munţii submarini maiestuoşi din largul coastei de est, apele misterioase profunde ale zonei Diamantina Fracture şi apele din Great Australian Bight", a afirmat directorul executiv al fundaţiei, Don Henry, într-o declaraţie.

Bogate în biodiversitate, apele protejate găzduiesc aproape 60 la sută din speciile mondiale de balene şi delfini, aproape orice fel de broască ţestoasă marină, şi 4.000 de specii de peşti.

Cu toate acestea, există alte zone, care rămân vulnerabile, cum ar fi regiunea de nord-vest, susţine Henry.

Grupul de conservare a naturii, WWF, a subliniat şi el excluderea anumitor zone importante din zona protejată.

"În timp ce parcurile protejează unele zone, platformele petroliere şi de gaze încă se deplasează tot mai aproape de locuri cum ar fi uimitoarele bancuri de nisip Rowley şi reciful Ningaloo din largul Australiie de vest", a afirmat purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Paul Gamblin, pe site-ul WWF.

Va avea loc o perioadă de 60 de zile de discuţii comunitare, dar Burke susţine că limitele parcului nu sunt negociabile.

"Este prea târziu ca oamenii să spună că ar dori ca delimitările să fie schimbate", a relatat el într-o declaraţie. "Întrebarea care se pune este foarte clară: Mergem mai departe cu cea mai cuprinzătoare reţea marină protejată din lume, sau nu?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor