Agonia recifelor de corali (video)
alte articole
Recifele de corali nu trec prin unul dintre cele mai bune momente. Cele mai multe dintre ele mor ca urmare a schimbărilor provocate de încălzirea mărilor. După cum vă puteţi imagina, aceste modificări afectează în mod direct populaţia marină. Dramatic este faptul că viitorul apropiat nu ne oferă speranţe de îmbunătăţire a situaţiei.
În cazul coralilor, încălzirea mărilor provoacă un răspuns biologic cunoscut sub numele de înălbire. Aceste animale coloniale sunt renumite pentru culorile lor strălucitoare, care se datorează unor micro-alge care trăiesc în simbioză cu majoritatea polipilor coralini, cunoscute sub numele de zooxanthellae (în latină). Aceste alge efectuează fotosinteza, producând oxigen şi zaharuri, utilizate ulterior de polipi. Pentru a vă face o idee, algele le furnizează coralilor în jur de 95% din energia metabolică necesară zi de zi.
Dar ce se întâmplă atunci când marea este caldă? Potrivit lui Brett Lewis, cercetătorul principal al studiului efectuat de către Universitatea de Tehnologie din Queensland (QUT), creşterea temperaturii provoacă un fenomen dezastruos: algele îşi întrerup complet ciclul de fotosinteză şi se oxidează fără remediu. În acel moment algele se transformă dintr-un asistent preţios într-un un inamic periculos, deoarece ele devin toxice pentru corali. Ceea ce se vede în acest film este modul în care coralul încearcă să le expulzeze din interiorul său, cu orice preţ. Este prima dată când s-a reuşit filmarea acestei reacţii dureroase.
Mai multe informaţii: The Telegraph