Status quo-ul BNR, pus sub semnul întrebării. Legea care îi dă mari bătăi de cap lui Isărescu

Conducerea BNR - în frunte cu guvernatorul Mugur Isărescu - ar putea ajunge în curând la mâna Parlamentului.
Andrei Pricopie
01.05.2016

alte articole

Mugur Isărescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
01.05.2016

Banca Naţională a României funcţionează în acest moment ca un veritabil stat în stat, nimeni nu este tras la răspundere pentru nimic, iar acest lucru trebuie să se schimbe cât mai curând, este concluzia la care a ajuns senatoarea ALDE Cristiana Anghel.

Hotărâtă să facă schimbări majore la BNR, senatoarea a depus un proiect de lege care, cu siguranţă, nu este pe placul guvernatorului Mugur Isărescu. Concret, iniţiativa legislativă vizează modificarea Statutului Băncii Naţionale a României astfel încât acesta să fie repus pe "făgaşul normal, constituţional".

"Membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale au un statut privilegiat. Banca Naţională a României este "stat în stat". Parlamentul României trebuie să repună statutul BNR pe făgaşul normal, constituţional. Independenţa poate fi doar "aparentă", iar în spate să se ascundă o puternică dependenţă "ocultă". (...)

Cu toate că BNR, în calitate de autoritate administrativă autonomă, se bucură de o personalitate juridică, guvernatorul având calitatea de ordonator principal de credit, autonomia acesteia nu este absolută, având în vedere obligaţia de a prezenta rapoarte în faţa Parlamentului, care, la rândul său, ar trebui în anumite condiţii să poată revoca membrii Consiliului de Administraţie", argumentează Cristiana Anghel.

Dacă proiectul de lege iniţiat de senatoarea ALDE este adoptat, parlamentarii vor putea să îl demită inclusiv pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Potrivit iniţiativei legislative, guvernatorul Băncii Naţionale a României ar trebui să prezinte Parlamentului, în numele Consiliului de Administraţie, până la data de 30 iunie a anului următor, raportul anual al BNR, care cuprinde şi activităţile BNR, situaţiile financiare anuale şi raportul de audit, în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere. Respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea de drept a Consiliului de administraţie.

Revocarea din funcţie a oricărui membru al Consiliului de Administraţie al BNR ar urma să se facă de către Parlament, la propunerea comună a comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere.

În prezent, revocarea din funcţie a membrilor CA al BNR se face tot de către Parlament, la propunerea comună a comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere, însă doar în cazul în care se constată abateri grave în cazul acestora sau dacă nu mai îndeplinesc condiţiile legale pentru exercitarea atribuţiilor.

Mai mult, numirile membrilor Consiliului de Administraţie al BNR ar urma să fie făcute pe o perioadă de cinci ani, fără posiblitatea reînnoirii mandatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor