Iohannis a promulgat legea care le permite partidelor să scape de grija datoriilor în campania electorală
alte articole
Preşedintele Iohannis a promulgat, joi, controversata lege a finanţării partidelor, lege care le permite marilor partide ce au acumulat datorii să intre, fără să-şi facă griji pentru banii datoraţi, în noua campanie electorală.
Seful statului a explicat promulgarea acestei legi care a fost considerată profund incorectă atât de către micile partide, care-şi achită coret datoriile, cât şi de mare parte din societatea civilă, motivînd că acest act normativ va preveni falsificarea competiţiei politice, căci, în cazul în care conturile unui partid se blochează, politicienii din respectivul partid care vor să rămână în competiţia electorală pot migra la altă formaţiune.
"O nouă normă, care a fost introdusă prin Legea pentru modificarea şi completarea Legii 334 din 2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, este o normă care introduce o aşa-numită afectaţiune specială pentru conturile de campanie ale partidelor politice.
Practic, contul de campanie al unui partid nu poate fi executat silit. Trebuie să ţinem cont când evaluăm această nouă normă de cel puţin două lucruri. Primul lucru se referă la faptul că există un fenomen, negativ în esenţă, dar există, numit migraţia politică - politicieni care părăsesc un partid şi trec în alt partid sau politicieni care părăsesc un partid şi înfiinţează alt partid.
Este foarte uşor de imaginat că un creditor al unui partid migrează el sau migrează simpatia creditorului către un nou partid şi atunci putem să ne imaginăm situaţii în care competiţia politică este falsificată dacă se aplică o executare silită la contul unui partid, exact în campania electorală." a declarat Iohannis.
De asemenea, prin blocarea conturilor partidelor, felul în care formaţiunile politice se pot exprima sau contribui la formarea voinţei politice ar fi afectat, a mai susţinut preşedintele.
"Al doilea lucru de care trebuie să ţinem cont este articolul 8 din Constituţie, care ne spune care este de fapt rolul unui partid politic şi putem să citim că partidele politice contribuie la definirea şi exprimarea voinţei politice. Or, dacă contul de campanie al unui partid este blocat exact în campania electorală, atunci cu siguranţă apare o situaţie care afectează semnificativ felul în care acel partid se poate exprima sau poate contribui la formarea voinţei politice. Ţinând cont de aceste aspecte, am considerat că norma nou introdusă de legiuitor este corectă, drept pentru care am promulgat această lege.", a adăugat Iohannis.
Reamintim că legea promulgată astăzi de Iohannis a fost considerată profund incorectă şi imorală.
"Această modificare legislativă, pe care Parlamentul vă cere să o promulgaţi, este profund discriminatorie, în defavoarea partidelor fără datorii şi în defavoarea oamenilor cu datorii. Niciun cetăţean român nu este iertat de datoriile la bancă, la serviciile de utilităţi publice sau către privaţi, ci trebuie să le plătească. De ce partidele cu datorii nu trebuie să şi le plătească? Dacă un cetăţean român are datorii, pe el cine îl iartă de plata datoriilor? Nimeni!
Câţi oameni şi-au pierdut case, maşini luate în leasing, câţi oameni au poprire pe salarii? Sunt ei iertaţi de datorii? Nu. Dar cei care fac legile în Parlament se iartă singuri de datorii. Această modificare este imorală şi necinstită, fiind votată chiar de partidele politice parlamentare cu mari datorii vechi în propriul beneficiu, şi pune bazele unei competiţii electorale inegale şi incorecte. Este şi aceasta o formă de fraudare a alegerilor", i se adresa Macovei lui Iohannis înainte de promulgarea legii.