Iohannis a promulgat controversata Lege a dării în plată

Deşi băncile i-au cerut insistent să atace la Curtea Constituţională legea dării în plată, preşedintele Klaus Iohannis a decis să dea undă verde actului normativ.
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
28.04.2016

După nenumărate tensiuni şi discuţii în contradictoriu, controversata Lege a dării în plată a fost în final promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

"Primul se referă la Legea dării în plată sau cum se numeşte cu titlul complet Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Această lege a ajuns iniţial la mine şi am retrimis-o în Parlament cu câteva observaţii.

La momentul respectiv, după părerea mea, legea nu a fost foarte bine elaborată. Parlamentul a luat în considerare aceste observaţii pe care le-am trimis, a modificat legea corespunzător şi mi-a retrimis legea în forma nouă.

Am apreciat faptul că Parlamentul a ţinut cont de observaţiile mele şi consider că legea în forma în care a ajuns acum la promulgare este în regulă. În consecinţă am promulgat această lege şi astăzi va fi publicată în Monitorul Oficial", a declarat Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Cotroceni.

După numeroase proteste, controverse, intervenţii pro şi contra, Legea dării în plată a fost adoptată recent de Parlament, cu 207 voturi pentru, o abţinere şi un vot împotrivă.

Revolta băncilor

Asociaţia Băncilor din România i-a cerut recent şefului statului să atace actul normativ la Curtea Constituţională pe motiv că actul normativ, în forma adoptată, aduce atingeri drepturilor constituţionale ale tuturor instituţiilor de credit membre ale organizaţiei.

"Prin prezentul Memoriu, comunitatea bancară vă adresează rugămintea, în virtutea prerogativelor pe care le aveţi (...) să sesizaţi Curtea Constituţională. (...) Vă rugăm, domnule preşedinte, să solicitaţi CCR exercitarea controlului de constituţionalitate al legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. (...)

În viziunea comunităţii bancare legea este neconstituţională din multiple perspective care ţin atât de incompatibilitatea legii cu Constituţia - încălcări ale principiului neretroactivităţii, ale principiului previzibilităţii şi accesibilităţii normei legale, ale principiului libertăţii economice şi ale principiului garantării proprietăţii, dar şi de antinomiile legii cu dreptul comun civil şi dreptul comun de procedură.

Criticile de neconstituţionalitate a legii au fost expuse atât în cererea de reexaminare formulată de preşedintele României, precum şi în punctele de vedere adresate Parlamentului de către Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii", se arată într-un memoriu trimis lui Iohannis de Asociaţia Băncilor din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor