Iohannis a promulgat controversata Lege a dării în plată
alte articole
După nenumărate tensiuni şi discuţii în contradictoriu, controversata Lege a dării în plată a fost în final promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
"Primul se referă la Legea dării în plată sau cum se numeşte cu titlul complet Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Această lege a ajuns iniţial la mine şi am retrimis-o în Parlament cu câteva observaţii.
La momentul respectiv, după părerea mea, legea nu a fost foarte bine elaborată. Parlamentul a luat în considerare aceste observaţii pe care le-am trimis, a modificat legea corespunzător şi mi-a retrimis legea în forma nouă.
Am apreciat faptul că Parlamentul a ţinut cont de observaţiile mele şi consider că legea în forma în care a ajuns acum la promulgare este în regulă. În consecinţă am promulgat această lege şi astăzi va fi publicată în Monitorul Oficial", a declarat Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Cotroceni.
După numeroase proteste, controverse, intervenţii pro şi contra, Legea dării în plată a fost adoptată recent de Parlament, cu 207 voturi pentru, o abţinere şi un vot împotrivă.
Revolta băncilor
Asociaţia Băncilor din România i-a cerut recent şefului statului să atace actul normativ la Curtea Constituţională pe motiv că actul normativ, în forma adoptată, aduce atingeri drepturilor constituţionale ale tuturor instituţiilor de credit membre ale organizaţiei.
"Prin prezentul Memoriu, comunitatea bancară vă adresează rugămintea, în virtutea prerogativelor pe care le aveţi (...) să sesizaţi Curtea Constituţională. (...) Vă rugăm, domnule preşedinte, să solicitaţi CCR exercitarea controlului de constituţionalitate al legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. (...)
În viziunea comunităţii bancare legea este neconstituţională din multiple perspective care ţin atât de incompatibilitatea legii cu Constituţia - încălcări ale principiului neretroactivităţii, ale principiului previzibilităţii şi accesibilităţii normei legale, ale principiului libertăţii economice şi ale principiului garantării proprietăţii, dar şi de antinomiile legii cu dreptul comun civil şi dreptul comun de procedură.
Criticile de neconstituţionalitate a legii au fost expuse atât în cererea de reexaminare formulată de preşedintele României, precum şi în punctele de vedere adresate Parlamentului de către Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii", se arată într-un memoriu trimis lui Iohannis de Asociaţia Băncilor din România.