Avertismentul lui Isărescu. "BNR identifică pentru prima oară în România un risc sistemic sever" [video]
alte articole
Banca Naţională a României identifică pentru prima oară în ţara noastră un risc sistemic sever. În ultimele şase luni, s-au identificat iniţiative legislative care îşi propun să reglementeze domeniul financiar - bancar, prin intervenţia retroactivă în contractele încheiate între clienţi şi bănci, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului asupra stabilităţii financiare.
"Legea privind darea în plată este cea mai cunoscută iniţiativă de acest gen. La reexaminarea legii au fost adoptate o serie de amendamente care corectează o parte din problemele semnalate. Dar chestiunea de fond o reprezintă pe de o parte retroactivitatea legii care se menţine şi pe de altă parte stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ.
În plus, am luat această decizie să considerăm că toate propunerile privind cadrul legislativ în domeniul financiar-bancar se concentrează într-un risc sistemic sever şi pentru faptul că ştim că există şi alte iniţiative legislative care pot afecta serios stabilitatea financiară, motivate în parte şi de faptul că anul 2016 este un an electoral, dar aceasta este desigur o motivaţie, problema de fond rămâne", a subliniat Isărescu.
Guvernatorul BNR a atras atenţia că reformele structurale ample realizate de ţara noastră în ultimii 26 de ani nu sunt ireversibile şi iniţiativele recente ne arată acest lucru.
"Putem să motivăm că se întâmplă peste tot în Europa, dar asta nu ne dă dreptul să nu arătăm cât de riscante sunt aceste tendinţe. Anumite propuneri legislative recente riscă să încalce dreptul de proprietate, să contrazică fundamentele unei economii de piaţă, principiile de bază ale unei economii de piaţă, să creeze instabilitate, incertitudine cu toată suita de probleme care derivă de aici", a remarcat Isărescu.