Statele Unite şi zece state arabe s-au aliat împotriva Statului Islamic
alte articole
Statele Unite şi aliaţii arabi s-au angajat, joi, să lanseze ”o campanie militară coordonată” împotriva Statului Islamic, acesta reprezentând un progres major al eforturilor Casei Albe de a forma o alianţă în Orientul Mijlociu.
După discuţiile desfăşurate în Jeddah, Arabia Saudită, secretarul de stat John Kerry a câştigat sprijinul a zece ţări arabe – Egipt, Irak, Iordania, Liban şi şase ţări din Golful Persic, inclusiv rivalii mai bogaţi, precum Arabia Saudită şi Qatar – pentru formarea unei coaliţii menite să lupte împotriva militanţilor suniţi care au capturat teritorii mari din Irak şi Siria.
”Naţiunile arabe vor juca un rol critic în această coaliţie, având un rol de conducere cam pe toate liniile: sprijin militar, ajutor umanitar sau să lucreze pentru oprirea fluxului de fonduri ilegale”, a declarat Kerry.
Puterea non-arabă sunită Turcia a participat la discuţiile de la Jeddah, dar doi alţi jucători regionali majori – Iranul şiit şi Siria – au fost excluşi, aceasta fiind o dovadă a dificultăţilor întâmpinate în realizarea unei coaliţii care să treacă de diviziunile sectare din Orientul Mijlociu.
Statele Arabe au convenit, într-un comunicat, că vor face mai mult pentru a opri tranzitul de arme şi luptători către Statul Islamic şi să ajute la formarea comunităţilor ”brutalizate” de grup.
”Statele participante au convenit să-şi aducă fiecare contribuţia în lupta totală împotriva Statului Islamic, incluzând (...) aşa cum se cuvine, participarea la multe aspecte ale campaniei militare coordonate împotriva Statului Islamic”, au declarat aceştia.
Kerry s-a întâlnit cu liderii arabi la o zi după ce Obama şi-a anunţat planurile de a deschide ofensiva împotriva luptătorilor Statului Islamic din Irak şi Siria.
Oficialii Statelor Unite au anunţat că John Kerry a încercat şi să obţină permisiunea de a folosi mai multe baze din regiune şi de a transporta mai multe avioane de război în regiune, probleme care nu au fost menţionate în comunicat.
Kerry a avertizat că niciunul dintre membrii coaliţiei nu va trimite soldaţi pe câmpul de luptă.
Într-un semn de bun augur apărut pe fondul confruntărilor sectare care au extins războiul în Orientul Mijlociu şi au alimentat insurgenţa Statului Islamic, Arabia Saudită a declarat că ar putea deschide o ambasadă în Irak după decenii de suspiciuni între cele două state.
Saudiţii, care sprijină alte mişcări armate sunite din Siria şi consideră Statul Islamic drept un grup terorist, au promis să sprijine campania americană militară punând la dispoziţie tabere de antrenament pentru luptătorii suniţi moderaţi.
Dar Iranul, principala putere şiită din Orientul Mijlociu şi susţinătorul preşedintelui sirian Bashar al Assad, s-a arătat foarte rezervat în privinţa noii coaliţii conduse de Statele Unite, iar reprezentanţii săi au declarat că se îndoiesc că această alianţă va combate ”problema terorismului de la rădăcină”. Teheranul consideră că statele arabe, precum Arabia Saudită, sunt sursa terorismului regional.
Obama şi-a anunţat miercuri planurile de a forma o alianţă care să elimine Statul Islamic atât în Siria cât şi în Irak, implicând Statele Unite în două conflicte în care aproape fiecare ţară din Orientul Mijlociu are o miză.
Regiunea a fost răvăşită de la începutul lunii iunie, când luptătorii Statului Islamic, care deja controlau o mare parte din Siria, au cucerit rapid teritorii vaste din nordul Irakului, capturând oraşe, măcelărind prizonieri şi proclamând un ”califat” care va conduce peste toţi musulmanii.
Casa Albă susţine că grupul este o ameninţare la adresa Occidentului, atrăgând militanţi din întreaga lume care pot lansa atacuri în ţările lor de origine.
Statul Islamic este un grup sunit care a adoptat o viziune radicală a unui Orient Mijlociu condus după preceptele din secolul al VII-lea. Luptătorii săi se confruntă cu guvernul şiit din Irak şi cu guvernul sirian Assad, care a adoptat o ramură a islamului şiit. Grupul radical luptă şi împotriva grupurilor sunite mai moderate din Siria şi împotriva kurzilor de pe ambele părţi ale frontierei.
O alianţă împotriva Statului Islamic necesită cooperarea unor ţări care se consideră inamice. Washingtonul sprijină guvernul şiit din Irak, dar se opune lui Assad în Siria; este aliat cu majoritatea statelor sunite arabe, în timp ce este ostil Iranului.
Kerry a îndemnat mass-media regională, în particular Al Jazeera din Qatar şi Al Arabia din Arabia Saudită, să difuzeze mesaje antiextremiste. Guvernele din regiune vor mai trebui să îndemne moscheile să ţină predici împotriva Statului Islamic.
Washingtonul vrea să facă mai multe eforturi pentru a stopa fluxul de bani care ajunge la grup prin controlarea contrabandei cu petrol şi a contribuţiilor oferite de donatorii privaţi, a declarat oficialul.
În ciuda participării la discuţii, Turcia nu a fost menţionată în comunicat, o omisiune atribuită de un oficial turc problemei celor 46 de ostatici turci deţinuţi de luptătorii islamişti. Turcia va discuta nevoia unei alianţe cu Kerry în vizita pe care oficialul amrican o va întreprinde la Ankara vineri.