Kievul: Rusia trimite ”omuleţii verzi” în Republica Moldova

Soldat într-un autovehicul blindat.
Soldat într-un autovehicul blindat. (Euromaidanpress.)

Rusia încearcă să destabilizeze situaţia din Republica Moldova trimiţând ”omuleţii verzi” acolo, a raportat Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei(NSDC), relatează Publica Md.

”Rusia încearcă să destabilizeze situaţia nu numai în Ucraina, ci şi în alte ţări. Potrivit lui G. Kosovan, fostul ministru adjunct de Interne din Republica Moldova, aşa numiţii ”oameni mici şi verzi” în Moldova recrutează acum oameni tineri şi îi instruieşte în tehnici de dezinformare, acţiuni în situaţii de urgenţă şi folosirea armelor mici”, s-a precizat în comunicatul NSDC.

Peste 500 de persoane au fost recrutate în sudul Republicii Moldova şi instruite la Rostov, Moscova, Transnistria şi Bălţi, a declarat Andrii Liţenko, consilier prezidenţial la Kiev.

Pe 21 august, autorităţile din Transnistria au început mobilizarea rezerviştilor pentru exerciţii militare pentru o perioadă de o lună de zile.

”Omuleţii verzi” este numele acordat militarilor care au luptat în uniforme fără însemne, în Crimeea şi estul Ucrainei.

Recent, reprezentaţi ai Transnistriei au declarat că agresiunea rusă din estul Ucrainei ar putea produce un conflict militar la graniţa de vest a Ucrainei. Rusia menţine un contigent militar pe teritoriul Transnistriei care ar număra 5.000 de soldaţi.