Statele Unite şi Uniunea Europeană n-ar investi în sistemul de gaze al Ucrainei, conform analiştilor
alte articole
Încercarea Kievului de a vinde aproximativ 50% din sistemul naţional de conducte de gaze către investitorii europeni şi americani nu înseamnă că vesticii se vor grăbi să accepte oferta, de vreme ce valoarea sistemului depinde de livrarea constantă a gazelor ruse, au afirmat experţii ruşi, conform Moscow Times.
În mijlocul conflictului cu Rusia cu privire la datoriile neplătite pentru importurile de gaze, parlamentul Ucrainei a aprobat o lege, vineri, care vizează crearea unui operator pentru transportarea gazelor ucrainene din care investitorii americani şi europeni să poată deţine 49%.
Mişcarea pare să fie încercarea Ucrainei de a reţine controlul profiturilor aduse de transportarea gazelor ruse către Europa, în timp ce gigantul de energie al Rusiei, Gazprom, depune eforturi pentru construcţia gazoductului South Stream, care va evita Ucraina în drumul său spre Europa.
Rusia furnizează aproximativ 30% din total consumului de gaz din Europa prin gazoductele ce străbat teritoriul ucrainean, şi a râvnit la controlul sistemului de transport în ultimele două decenii. Kievul a respins încercările Rusiei – principalul furnizor de gaze al Ucrainei – de a acapara sistemul de transport ucrainean prin intermediul unor serii de războaie ale gazului, în timpul cărora Gazprom a sistat furnizarea de gaze către Ucraina de mai multe ori.
Confruntarea cu South Stream
Legea aprobată de parlamentul de la Kiev exclude posibilitatea ca Rusia să deţină părţi din acest sistem, acceptând numai companii deţinute şi controlate de rezidenţii UE, ai SUA sau de cei din Comunitatea Europeană de Energie, din care face parte Ucraina dar nu şi Rusia. Compania trebuie de asemenea să aparţină Reţelei de Transmisie Europeană al Operatorilor Sistemului de Gaze. Aceeaşi condiţie se aplică şi pentru operatorii facilităţilor de depozitare a gazului natural subteran al Ucrainei.
Premierul Ucrainei Arseni Iaţeniuk a afirmat, vineri, că situaţia energiei în Ucraina este ”critică”, precizând că este ”o parte din războiul pe care Rusia l-a desfăşurat împotriva Ucrainei”.
”Rusia încearcă să strângă cât de multe şuruburi poate asupra noastră”, a declarat acesta, conform Kievului.
”Totodată companiile europene şi americane, Ucraina, care avea numărul majoritar de acţiuni în companie, trebuie să câştige bani [din sistemul de transport a gazului] astfel încât vecinii noştri estici şi nordici nu vor construi South Stream în jurul Ucrainei”, a adăugat acesta.
Dacă gazoductul South Stream este finalizat, atunci, din 2015, conductele ucrainene nu vor mai fi necesare pentru exporturile de gaze ruse.
Fără garanţii
Dar este improbabil ca Europa şi Statele Unite să investească în sistemul de transport ucrainean, conform lui Sergei Pikin, directorul firmei de consultanţă şi inginerie din energie Fondul de Dezvoltare a Energiei.
”Până acum nu am văzut nicio companie care să-şi exprime interesul în acest aranjament. Cine va fi interesat într-o activă care este dependentă de gaze de la o a treia parte – Rusia”, a întrebat acesta.
Iaţeniuk afirmase anterior că mai multe companii europene şi americane şi-au trimis deja propunerile privind investiţiile în sistemul de gaze al Ucrainei, însă nu le-a dezvăluit numele.
Rusia a întrerupt furnizarea de gaze pentru Ucraina pe 16 iunie după eşecul negocierilor privind datoriile la gaze şi preţul furnizărilor viitoare. Gazprom sugera că furnizarea de gaze către Ucraina a rămas în mare parte stabilă, dar în situaţii asemănătoare, în 2006 şi 2009, Gazprom a acuzat Ucraina de furt de gaze, limitând livrările către Ucraina şi Europa.
Dacă investitorii europeni şi americani vor deveni acţionari majoritari ai sistemului de transport al gazului din Ucraina, va fi improbabil ca aceştia să poată garanta că gazul rus furnizat Europei nu este sifonat pe teritoriul ucrainean, conform analiştilor.
”Dacă UE şi SUA deţine 49% atunci aceştia nu vor fi în poziţia să garanteze nimic”, a declarat Simonov.
”În orice caz, ei nu vor investi în aceste active. Ceea ce vor americanii este să perpetueze criza şi să paralizeze Rusia, Ucraina şi Europa”, a adăugat acesta.
O schimbare peste noapte
Parlamentul a făcut o schimbare radicală, vineri dimineaţă, după ce eşuase să adune destule voturi pentru această lege cu o noaptea în urmă. Legea a fost aprobată cu 229 de voturi, cu trei peste minimul necesar de 226.
”Se pare că cineva i-a sunat pe deputaţi şi le-a spus care este modul potrivit de vot; nu văd nicio altă explicaţie pentru o schimbare aşa bruscă”, a declarat Konstantin Simonov, directorul Fondului de Securitate Energetică Naţional din Moscova.
”De mulţi ani Ucraina a argumentat că sistemul de transport la gaze este o activă naţională care nu poate fi vândută oricui, dar astăzi vedem că acest concept este flexibil”, a declarat acesta într-un interviu.