Republica Moldova suspendă canalul rus Rossia 24 Tv până în 2015. Rusia începe ameninţările

Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova.
Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova a suspendat transmisiunea postului de televiziune Rossia 24 Tv pe teritoriul ţării până la 1 ianuarie 2015, a raportat vineri RIA Novosti.

"Anterior, canalele ruseşti au primit avertismente publice cu privire la conţinutul programelor de ştiri. Am suspendat emisiunile canalului Rossia 24 Tv până la 1 ianuarie 2015, în timp ce TV7 [care retransmite NTV] şi Prime [care retransmite Channel-1] au primit avertismente publice", a declarat şeful CCA, Marian Pokaznoi.

CCA a argumentat că motivul pentru care a luat această decizia a fost acela că postul de televiziune nu se conforma cu reglementările moldovene din domeniu.

Canalele care retransmiteau NTV, Channel-1 RTR şi REN-TV au fost amendate.

"Dacă RTR şi REN-TV din Republica Moldova nu îşi schimbă politicile, se va decide suspendarea dreptului de a avea publicitate, apoi li se vor suspenda licenţele şi apoi, în conformitate cu legea, li se vor revoca licenţele", a explicat Pokaznoi.

În aprilie, în Republica Moldova au început controalele la canalele ruseşti, ca urmare a solicitării deputatului Ana Guţu. Potrivit acesteia, măsura este impusă de "necesitatea de a se asigura securitatea informaţională în ţară" în legătură cu evenimentele din ţara vecină, Ucraina.

Postul rus de televiziune Rossia 24 a transmis o serie de reportaje manipulatorii despre Republica Moldova, cât şi despre alte state din fosta CSI, precizează unimedia.info.

Replica Moscovei

După cum era de aşteptat, Moscova s-a arătat extrem de indignată de decizia CCA privind suspendarea retransmisiei postului Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova, reiese dintr-un comunicatul remis de Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

„În mod evident, pretextele deciziei CCA au fost inventate. Hotărârea a fost luată pe fundalul unui val de euforie creat de semnarea Republicii Moldova a Acordului de Asociere cu UE. Pretextele nu corespund cu dreptul inerent al cetăţenilor la accesul liber la informaţii - unul din principiile de bază democratice ale abordării europene, spre care tinde Chişinău. Desigur, autorităţile moldoveneşti ar trebui să fie conştiente de faptul că această decizie va avea un impact negativ asupra relaţiilor moldo-ruse”, se precizează în comunicatul citat.

Canalul RT24 este vârful de lance al propagandei Kremlinului în afara Rusiei, fiind deseori acuzat de lipsă de imparţialitate şi chiar manipularea opiniei publice. În ultima perioadă au existat mai multe demisii ale jurnaliştilor străini angajaţi ai RT24, motivate din cauza politicii editoriale incorecte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe