Trupele americane vor rămâne în Polonia şi zona Baltică în 2015


Soldaţii americani sosesc pe aeroportul din Swidvin, Polonia, 23 aprilie 2014.
Soldaţii americani sosesc pe aeroportul din Swidvin, Polonia, 23 aprilie 2014. (Captură Foto)

Trupele americane vor rămâne în Polonia şi în statele baltice în 2015 pentru a descuraja agresiunea rusească, a declarat duminică comandantul trupelor americane în Europa.

“Vor exista trupe militare americane în Lituania, Estonia şi Letonia, precum şi în Polonia, atâta timp că este nevoie pentru a descuraja agresiunea rusească”, a declarat generalul-locotenent Ben Hodges.

“Am plănuit rotaţii pe durata anului următor şi au fost desemnate unităţile pentru efectuarea acestor rotaţii”, a declarat Hodges reporterilor în capitala lituaniană Vilnius.

Statele Unite au trimis în luna aprilie aproximativ 600 de soldaţi în fostele state sovietice din zona Baltică şi în Polonia, fostă membră a Tratatului de la Varşovia, ca răspuns la tensiunile provocate de Rusia în Ucraina.

Pe de altă parte, aliaţii europeni ai NATO au trimis şi ei soldaţi pentru desfăşurarea unor exerciţii militare în lunile recente. Alianţa şi-a intensificat şi prezenţa aeriană în regiune.

Hodges a declarat că NATO ar trebui să îşi păzească unitatea într-un moment în care Rusia încearcă să îşi intimideze vecinii cu exerciţii militare şi încălcări repetate ale spaţiilor lor aeriene.

“Disciplina şi unitatea naţiunilor sunt foarte importante în acest punct, astfel încât un mic incident să nu conducă la ceva ce nu ar trebui să se întâmple”, afirmat generalul.

NATO a acuzat Moscova că trimite soldaţi şi armament pentru a ajuta separatiştii proruşi din estul Ucrainei. Rusia a negat orice implicare în conflict deşi oferă rebelilor, în mod deschis, atât suport politic cât şi ajutoare neletale.