Rusia primeşte o lovitură dură din Germania: BASF anulează un schimb major de active cu Gazprom

Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)

Grupul german de produse chimice BASF SE şi Gazpromul Rusiei au anulat o afacere de active de gaze care ar fi trebuit să aibă loc în acest an, pe fondul crizei din Ucraina, relatează Moscow Times.

Rusia furnizează aproape 40% din importurile de gaze germane.

"BASF a adus un omagiu mediului macro noaptea trecută şi a anunţat nefinalizarea", au precizat analiştii UBS, după anularea planului de tranzacţii cu Gazprom.

Acordul de schimb ar fi oferit Rusiei un acces sporit la tranzacţionarea şi stocarea gazelor în Germania, în timp ce Wintershall, unitatea de gaze şi ţiţei a BASF, ar fi primit mai multe acţiuni în câmpurile gazifere din Siberia.

”Din cauza mediului politic dificil actual, BASF şi Gazprom au decis să nu finalizeze schimbul de active plănuit la sfârşitul anului”, a declarat BASF, fără să dea prea multe detalii despre motivele care au dus la anularea acordului.

Prin acest acord, Wintershall ar fi transferat o unitate de comerţ şi depozitare a gazului natural către producătorul de gaz rus Gazprom. De asemenea, compania rusă ar mai fi primit şi un procent de 50% din acţiunile Wintershall Noordzee, care explorează şi produce petrol şi gaze în Marea Nordului.

Acele activităţi au adus un total de 12 milioane de euro vânzărilor BASF în 2013, şi un profit de 500 de milioane de dolari după dobândă, deprecierea fiscală şi amortizare, afirmă compania germană.

Wintershall a explorat mult timp câmpurile gazifere siberiene împreună cu Gazpromul, iar înţelegerea ar fi garantat o sursă de gaze pe termen lung. Dar comercianţii consideră că odată cu explozia gazelor de şist din Statele Unite, acest lucru ar putea deveni mai puţin important pentru BASF.