Poroşenko: Ucraina va spori bugetul apărării şi mobilizarea militarăPreşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (Captură Foto)

Ucraina va spori bugetul armatei şi va intensifica mobilizarea militară şi pe parcursul anului 2015, a anunţat, sâmbătă, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, relatează Kiev Post.

În 2015, pentru sectorul de apărare şi securitate din Ucraina este prevăzut în bugetul naţional un procent de 5% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării, a afirmat preşedintele Petro Poroşenko cu ocazia unei întruniri a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei.

Bugetul prevăzut pentru armată este de 86 de miliarde de grivne (5,4 miliarde de dolar), cu mult peste bugetul din acest an de 54 de miliarde de grivne, sau 3,4% din bugetul ţării.

Fondurile destinate sectorului de apărare şi securitate sunt văzute ca o povară pentru bugetul Ucrainei din cauza crizei economice şi a devalorizării accentuate a monedei, declanşate pe fondul invaziei ruse în peninsula Crimeea şi a conflictului separatist din teritoriile estice Lugansk şi Doneţk.

Vineri, agenţia de rating Standard & Poor a degradat ratingul creditelor pe termen lung efectuate în moneda ucraineană de la ”CCC” la ”-CCC”, acordându-i o perspectivă de viitor negativă.

Rezervele de valută ale Ucrainei au scăzut din luna mai de la 16,3 miliarde de dolari la puţin peste 9 miliarde de dolari la sfârşitul lunii noiembrie 2014. Deficitul fiscal al ţării va ajunge la 8,5% din PIB în 2015, în timp ce deficitul cont curent, care s-a micşorat la aproximativ 4% din PIB pe parcursul lui 2014, îşi va continua declinul anul viitor, potrivit Standard & Poor.

Liderul de la Kiev a mai precizat că operaţiunea anti-teroristă din estul Ucrainei costă 100 de milioane de grivne pe zi.

Preşedintele ucrainean a anunţat de asemenea planurile privind o nouă mobilizare militară în 2015, adăugând că recruţii nu vor fi trimişi în zonele operaţiunii anti-teroriste până când nu vor trece prin pregătirile necesare.

Pe fondul conflictului cu forţele pro-ruse, care primesc sprijin de la Kremlin, Poroşenko a cerut joi parlamentului să adopte un proiect de lege privind integrarea Ucrainei în Alianţa Nord Atlantică.