Activitate fără precedent a forţelor armate ruse în zona Baltică - acuză Polonia


Bombardierul rusesc Su-34.
Bombardierul rusesc Su-34. (Captură Foto)

Ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak, s-a plâns joi de o activitate fără precedent din partea forţelor marine şi aeriene ale Rusiei în regiunea Mării Baltice în ultimele zile. Potrivit lui Siemoniak , majoritatea incidentelor au implicat operaţiuni ruse în apele internaţionale iar Suedia a fost cea mai afectată ţară.

Polonia vede spectacolul oferit de Rusia în privinţa puterii sale militare ca o încercare de a testa NATO, a mai afirmat Tomasz Siemoniak, adăugând că acest lucru nu ajută la construirea unor bune relaţii şi a unei încrederi reciproce.

Declaraţiile ministrului polonez al apărarii au fost făcute în cadrul unui interviu la postul de televiziune TVN24, post care informase că, luni, avioanele olandeze F-16 au participat la o misiune NATO în zona Baltică pentru a intercepta două bombardiere ruseşti Su-34.

Siemoniak nu a oferit mai multe detalii privind incidentul însă a declarat că acesta este doar unul dintre multe altele similare şi că va discuta problema în Letonia, cu omologii săi din cele trei ţări Baltice.

Amintim că ministrul estonian de externe l-a convocat miercuri pe ambasadorul rus după ce Estonia a susţinut că un avion rusesc a încălcat spaţiul aerian al ţării.

Ministerul rus al apărării a negat acest lucru, afirmând că avionul de luptă rusesc se afla într-un zbor de rutină între Moscova şi enclava Kaliningrad din regiunea rusă a Mării Baltice. Oficialii ruşi au mai adăugat că avionul a respectat regulile internaţionale privind utilizarea spaţiului aerian.

Duminică, NATO a declarat că activitatea militară rusă a fost considerabilă în lunile recente, adăugând că “o astfel de activitate poate fi destabilizatoare şi potenţial periculoasă dacă nu sunt respectate normele internaţionale.”