NATO interceptează 41 de avioane de luptă ruseşti deasupra Mării Baltice

Avioanele de luptă ale NATO au interceptat duminică şi luni deasupra Mării Baltice o forţă “semnificativă” de 41 de avioane de luptă ruseşti, incluzând bombardiere capabile să transporte arme nucleare.
Bombardier strategic rusesc Tu-95. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.12.2014

Avioanele de luptă ale NATO au interceptat duminică şi luni deasupra Mării Baltice o forţă “semnificativă” de 41 de avioane de luptă ruseşti, incluzând bombardiere capabile să transporte arme nucleare.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului Steve Warren a declarat că această intensificare a activităţii aeriene ruseşti în zona Baltică reprezintă o incursiune militară de proporţii mari, în mijlocul tensiunilor continue dintre Moscova şi Occident cu privire la criza ucraineană.

Totuşi, contraamiralul John Kirby a declarat că, în ciuda numărului uimitor de mare de avioane ruseşti interceptate de NATO în doar două zile, alianţa nu trage semnalul de alarmă.

Printre cele 28 de avioane de luptă ruseşti interceptate luni se aflau câteva bombardiere de rază lungă care pot fi înarmate pe timp de război cu arme nucleare. Aceste bombardiere includ modelul Tupelov Tu-22 şi bombardierul strategic Tu-95.

Printre avioanele interceptate duminică, s-au aflat modelul Tu-134 folosit pentru pregătirea şi deplasarea pasagerilor, precum şi un avion de transport An-72.

NATO a raportat o intensificare a activităţii aeriene ruseşti după începerea crizei în Ucraina în urmă cu câteva luni, atingându-se niveluri observate doar pe vremea Războiului Rece desfăşurat între Uniunea Sovietică şi Occident.

Şeful NATO Jens Stoltenberg a declarat că în acest an au avut loc aproximativ 400 de interceptări de avioane militare ruseşti în apropierea ţărilor sale membre, cu 50% mai multe decât anul trecut.

Alianţa militară condusă de SUA a trimis un număr suplimentar de avioane de luptă, nave şi personal militar pentru a se asigura că noii săi membri, precum statele baltice şi Polonia, nu sunt neliniştite de intervenţia Rusiei în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor