Starea de anxietate la copii
alte articole
Anxietatea este definită drept o stare de nelinişte, senzaţie de pericol inevitabil care invadează personalitatea individului şi conduce la un sentiment de neputinţă. Se manifestă atât la adulţi cât şi la copii.
Cercetările lui Albert Bandura, un psiholog canadian cunoscut pentru lucrarea sa despre teoria învăţării sociale, în special teoria socială cognitivă, au arătat că stările de anxietate nu provin numai din evaluarea unei situaţii ameninţătoare, ci şi din conştientizarea de către individ a neputinţei de a-i face faţă.
Starea de anxietate la copii mai poate fi generată şi de părinţii autoritari care impun pedepse, cei anxioşi, sau profesori severi şi rigizi – toate acestea pot fi cauze ale dezvoltării unei personalităţi anxioase la copii.
Probabil că deseori v-aţi auzit copilul spunând “Mami, mă doare stomacul”. De obicei astfel de stări apar mai mult spre seară, înainte de culcare, când copilul acuză astfel de dureri. Ele pot fi cauzate de frica de întuneric, de a rămâne singur peste noapte în camera sa etc.
Poate nu foarte mulţi dintre părinţi ştiu că stomacul este “casa” sistemului nervos enteric. Adesea este numit chiar “cel de-al doilea creier” al omului. În general, starea de nervozitate puternică şi starea de anxietate creează o senzaţie reală de durere în zona abdomenului. Este esenţial faptul că în stările de anxietate se formează un ciclu în care acestea creează dureri de stomac, iar durerile de stomac la rândul lor determină creşterea anxietăţii, într-un soi de generare reciprocă.
Un studiu a descoperit că mai mult de jumătate dintr-un grup de persoane intervievate care au avut dureri de stomac în copilărie, au ajuns la un anumit tip de tulburări de anxietate la un moment dat în viaţa lor.
Cel mai important lucru de ştiut este că atunci când copiii se plâng adesea de dureri de stomac (presupunând că aţi exclus orice problemă reală a stomacului), ei nu se prefac, nu mint şi nici nu se plâng de asta pentru a vă câştiga atenţia.
În realitate, corpul le preia anxietatea şi o manifestă chiar la nivelul stomacului. Fiziologic, anxietatea se manifestă şi sub forma stărilor de ameţeală, greaţă, transpiraţii la nivelul palmelor, senzaţii de leşin şi tremurături, "fluturaşi" în stomac, chiar dureri de cap. Anxietatea generează în plus şi un ritm cardiac mai alert.
Uneori astfel de stări se manifestă şi dimineaţa, înainte de a pleca la şcoală sau la grădiniţă. În acest caz anxietatea copilului poate fi legată de teama de separare de părinţi sau mici probleme cu colegii de clasă ori cu vreun profesor mai sever etc. Este bine să încercaţi să vorbiţi cu copilul şi să aflaţi adevărata cauză a stării lui.
Ca părinte, puteţi să îi insuflaţi dorinţa pentru discuţii sincere cu ceilalţi, de a avea încredere în el şi totodată să nu se lase cuprins de frică şi incertitudine.
Apoi, pentru o mai bună înţelegere a fenomenului şi un control mai mare, este recomandat şi suportul unui psihoterapeut. În felul acesta veţi fi siguri că nu veţi permite ca anxietatea să definească viaţa copilului vostru.