Îngrijorarea faţă de sănătatea dv. vă poate îmbolnăvi?

Persoanele care suferă de anxietate sunt mai susceptibile să dezvolte boli de inimă, susţine un studiu. Este necesar ca persoana să coştientizeze care este teama pe care o are faţă de boli şi să solicite ajutor.
Fată îngrijorată
Fată îngrijorată (Pixabay.com)

Cei mai mulţi oameni sunt fericiţi dacă rezultatele testelor lor medicale sunt negative - dar pentru unii, astfel de ştiri nu aduc nici o uşurare. Dacă sunteţi îngrijoraţi de sănătatea dv., nu există niciun test care să vă liniştească. Un studiu făcut cunoscut recent a adus dovezi că preocuparea obsesivă faţă de sănătate vă poate îmbolnăvi. Studiul realizat pe 7.000 de norvegieni a descoperit că persoanele cu o astfel de stare de anxietate sunt supuse unui risc cu 73% mai mare de a dezvolta boli de inimă, comparativ cu cele care nu au fost îngrijorate.

Soluţia

Aşadar, îngrijorarea excesivă pentru propria sănătate, şi în special de a nu avea o boală gravă, creşte riscul de a dezvolta afecţiuni cardiace. Persoanele respective îşi supraveghează corpul, simptomele şi merg adesea la medic.

Prof. Peter Tyrer, profesor de psihiatrie şi expert în anxietatea pentru sănătate, afirmă că intensitatea anxietăţii este cea care ţine persoana departe de ipohondrie.

Anxietatea legată de sănătate nu este o glumă, pentru că vă puteţi distruge viaţa. Prof. Tyrer le adersează trei întrebări persoanelor cu simptome şi suspectate de anxietate legată de sănătate: aţi fost foarte îngrijoraţi din cauza aceasta? Tindeţi să vă faceţi griji în ceea ce priveşte sănătatea dv, în general? Aţi simţit vreodată că problema este mai gravă decât v-au spus doctorii? Dacă există un răsuns afirmativ la oricare dintre ele, medicul sugerează să solicitaţi ajutor. Cercetarea lui Tyrer arată că este necesară o terapie cognitiv- comportamentală pentru a reinterpreta gândurile obsesive cu privire la sănătatea acestor persoane.

"Simptomele sunt de multe ori din cauza anxietăţii, de exemplu, dureri în piept", spune Tyrer. "Le sugerăm oamenilor să facă legătura ei înşişi. De exemplu, în cazul în care aveţi dureri în piept la locul de muncă, dar nu şi atunci când săpaţi grădina, atunci este puţin probabil să fie durere de origine cardiacă". Tyrer susţine că anxietatea legată de sănătate începe de obicei când eşti tânăr: moartea unei persoane apropiate poate fi un factor declanşator.

Persoanele cu ipohondrie simt că în organismul lor au loc anumite schimbări pe care le interpretează incorect ca fiind periculoase sau ameninţătoare, lucru care duce la anxietatea legată de sănătate.

Frica de boală poate îmbolnăvi mai repede decât orice virus. Este necesar a conştientiza profund întâmplările pe care le trăieşte fiecare, povestea de viaţă a fiecăruia cu succesele şi greşelile sale, care sunt create fie din iubire, fie din frică.

O atitudine benevolentă şi încercarea de a nu fi preocupaţi atât de mult de propria persoană, a fi sinceri cu noi înşine şi a ne gândi la ceilalţi mai mult v-ar putea ajuta să înfruntaţi starea de anxietate.