Liderii USL huiduiţi de Ziua Unirii, la Iaşi
alte articole
Ziua Unirii Principatelor nu a fost nici pe departe un prilej de bucurie, sărbătoare şi consens la Iaşi ci un nou prilej ca românii să îşi expună nemulţumirea în faţa politicienilor români, veniţi să ţină discursuri festiviste despre măreţia naţiunii, uniune şi consens.
Dacă pe vremuri Moş Ion Roată mergea la Vodă cu jalba în băţ, la Iaşi au venit ţăranii de la Pungeşti, cu pancarte "în băţ," doar doar mai marii ţării, prezenţi la ceremonie vor lua aminte şi la păsul lor. Pungeştenii nu au avut însă norocul lui Roată, pupat de Cuza, autorul Micii Uniri, pe obraji, ba dimpotrivă, au fost opriţi de jandarmi să intre în Piaţa Unirii, unde urmau să cuvânteze oficialii, căci - au explicat jandarmii - ceremonia este una comemorativă ce trebuie respectată", informează Ziaruldeiasi.ro
Astfel, localnicii din Pungeşti, purtând pancarte cu mesajele "Numai uniţi salvăm viitorul copiilor noştri" şi "Guvernanţi opriţi vânzarea ţării!" au fost trimişi pe strada Lăpuşneanu, în dreptul Cinematografului Republica, departe de ochii liderilor USL.
Deşi pungeştenii, nemulţumiţi că Guvernul i-a vândut firmei Chevron şi a trimis jandarmi să îi bată şi să-i "păzească" non-stop au fost alungaţi din Piaţă, înalţii oaspeţi nu au scăpat de huiduieli.
La urcarea pe scenă a oficialilor mai curajoşi care au îndrăznit să cuvânteze - Crin Antonescu, Cristian Adomniţei, Gheorghe Nichita - primarul Iaşiului, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Dan Constantin, Eugen Teodorovici, vicepremierul Liviu Dragnea, senatorul Varujan Vosganian, prefectul Romeo Olteanu şi Gheorghe Flutur, o parte dintre cei prezenţi în piaţă au început să scandeze "Uniţi salvăm toată România", sloganul mişcărilor de protest anti Roşia Montană, anti Fracturare Hidraulică şi anti USL a cărei scânteie s-a aprins în septembrie 2013 în Bucureşti.
S-a scandat "Jos Băsescu, Ponta şi-Antonescu" şi "Uniţi, salvăm, toată România".
Huiduielile au însoţit şi discursul primarului Iaşiului, Gheorghe Nichita. Nu doar al lui, ci şi a lui Crin Antonescu, care a avut ocazia să îşi ţină cuvântarea având în faţa ochilor pancarte deloc măgulitoare pentru "Parşivelul Ponta", partenerul său de USL: "Ponta, trădătorule!", "Ponta şi ai lui nu-şi văd de lungul nasului", "Un morcov pe zi şi Ponta nu va veni", "Ponta, fă aşa, pune sonda la mata."
Antonescu şi-a exprimat părerea de rău că nu îl are alături de el pe scenă, pe Vasile Blaga, liderul PDL, aflat în public, ca gest de uniune şi consens.
"Înţeleg că sunt aici şi reprezentanţi ai opoziţiei, dar nu lângă noi, pe scenă. Îl salut pe Vasile Blaga şi îmi pare rău că nu suntem împreună acum pe această scenă", a declarat Antonescu.
El a menţionat şi că se gândeşte la cei care aleg să fluiere şi să huiduie.
"Gândul meu se îndreaptă şi către cei care aleg să fluiere şi să huiduie, pentru că şi ei trebuie să fie alături de noi", a declarat Antonescu, afirmând că "trebuie să facem din harul Unirii faptă, nu doar vorbă".
"Niciun mare popor nu s-a ridicat decât prin unitate. Fără unitate, acest popor nu a putut realiza nimic din aspiraţiile sale (...) Gândul meu respectuos şi sincer este că putem în această zi să fim dincolo, să fim deasupra acestor diferenţe, să fim uniţi (...) E loc pentru toţi, avem nevoie de toţi", a mai spus el.
Deşi era loc şi pentru el la manifestare, premierul Ponta nu a fost la Iaşi. A preferat, în loc să "sărbătorească" să ia parte la MAI la ceremonia de investire în funcţia de ministru interimar a vicepremierului Oprea, după ce Stroe, cel care "n-a avut nici o vină" pentru accidentul de avion din Apuseni, a demisionat.
Cu toate că la ceremoniile din Piaţa Unirii au luat parte, conform ziaruldeiasi.ro, în jur de 2000 de cetăţeni, la finele ceremoniei, s-au consumat în jur de 10.000 de porţii de fasole cu cârnati.