Remus Cernea opreşte masacrarea stejarilor din Parcul Herăstrău
alte articole
Prostia loveşte din nou, cu furie: săptămâna aceasta Primăria a început să măcelărească ilegal unul dintre cele mai frumoase parcuri ale României. Stejarii înalţi şi vechi de pe cele două părţi ale elegantei alei care dă înspre Arcul de Triumf au intrat în atenţia Primăriei, care a început să le taie crengile, transformându-i în nişte stâlpi de lemn.
Masacrul a fost oprit de intervenţia deputatului Remus Cernea, care a a trimis la faţa locului Garda de Mediu.
Primăria Capitalei a "toaletat" 100 de copaci, însă avea autorizaţii doar pentru 17 dintre ei, potrivit unei constatări făcute de Garda Naţională de Mediu. Remus Cernea a intervenit şi a oprit procesul de tăiere a crengilor, pe care a catalogat-o drept o "mutilare fără discernământ a unei alei întregi şi a unei alei care era foarte frumoasă”, fapt care denotă „incompetenţa” autorităţilor.
Deputatul a cerut demisia celor responsabili.
Primăria capitalei susţine că arborii erau uscaţi şi reprezentau o ameninţare pentru populaţie. În urma sesizării Gărzii de Mediu, municipalităţii i-a fost interzisă toaletarea arborilor care nu reprezintă un pericol pentru securitatea trecătorilor şi a primit o amendă.
Deputatul Remus Cernea a explicat, în cadrul unui interviu pentru Epoch Times, ce s-a întâmplat mai exact în Parcul Herăstrău [sublinierile ne aparţin]:
Remus Cernea: În parcul Herăstrău am avut de-a face în mod evident cu un abuz al primăriei. Aici sunt amestecate şi incompetenţa şi rea-credinţa pentru că în ziua de marţi când am mers în Herăstrău ca urmare a sesizării pe care am primit-o din partea unui horticultor, lucrările s-au oprit, lucrătorii şi-au strâns macaralele şi au fugit pur si simplu. Am chemat şi poliţia, nu au vrut să dea niciun fel de explicaţii nici poliţiei, nici mie.
Marţi au încetat şi au fugit de acolo, însă miercuri dimineaţă lucrările au continuat şi s-au tăiat şi alţi copaci poate timp de o oră, două, dimineaţa până când am intervenit din nou şi am chemat Garda de Mediu. S-a deplasat acolo o echipă atât a Gărzii de Mediu Bucureşti cât şi a Gărzii de Mediu Centrale şi am şi primit un proces verbal unde aţi văzut că lucrările au fost stopate pentru că avizele pe care le aveau cei de acolo erau doar pentru 17 copaci care erau mai bătrâni, mai uscaţi, cu diverse probleme.
Ori intervenţia s-a făcut în mod brutal asupra aproximativ 100 de copaci şi ea ar fi continuat pentru că ei s-au extins, nu s-au limitat doar la aleea aceea care vine dinspre Arcul de Triumf, ci începuseră să se extindă şi pe alei secundare, tot cu aceeaşi procedură de tăiere brutală a tuturor crengilor, sau a marii majorităţi a crengilor copacilor, ceea ce le afectează grav sănătatea şi le ameninţă chiar viaţa copacilor.
După ce am postat pe Facebook fotografii şi după ce au apărut ştiri pe această temă, am primit multe mesaje de la alţi cetăţeni care îmi spuneau „şi la noi la Arad, şi la Brăila şi la Deva...”. Este o dovadă de incompetenţă, adică în loc să fie lucrări efectuate de specialişti care să spună „această creangă ar trebui tăiată pentru că există un motiv”. Pur si simplu sunt chemaţi nespecialişti, oameni care nu au pregătire în domeniu, li se dau drujbele pe mână şi îi taie, fără niciun fel de consultanţă de specialitate în zonă. Eu vă spun că nu era niciun specialist acolo când am fost. Am şi întrebat”.
Reporter Epoch Times: Cine ar trebui să plătească pentru asta?
Remus Cernea: Decidenţii. Eu cred că primăria are principala responsabilitate, mai ales că eu am făcut un apel marţi către primarul Sorin Oprescu şi răspunsul primăriei a fost stupefiant.
Este o minciună. Este absurd. De asta am fost şocat şi revoltat pentru că, vedeţi, există acest stil şi această înclinaţie a autorităţilor române, stil pe care îl vedem în multe cazuri, ca şi în cazul acesta cu accidentul aviatic dramatic, în care am văzut aceleaşi bâlbâieli şi aceeaşi pasare a responsabilităţii şi aceleaşi explicaţii confuze. Autorităţile comit abuzuri, iar în momentul în care aceste abuzuri sunt demascate primul reflex al autorităţilor este de a găsit nişte pseudo-explicaţii absurde, aberante, neconforme cu realitatea. Încearcă să-şi camufleze de fapt propria incompetenţă sau propria rea-credinţă. Dar minciuna asta a autorităţilor are picioare scurte în cele din urmă. Şi s-a dovedit şi în acest caz.
Felicit Garda de Mediu care a intervenit prompt şi care a aplicat legea. Dar trebuie cumva să ieşim din acest cerc vicios pentru că autorităţile se comportă aşa în foarte multe privinţe, iar acest lucru ne afectează vieţile uneori în mod dramatic şi iremediabil cum a fost acest accident aviatic. Alteori în diferite forme care ne afectează şi pe noi şi mediul şi animalele. Când am fost în parcul Herăstrău realmente eram afectat fizic când vedeam acei copaci mutilaţi. Acţionăm cu asemenea brutalitate şi nu ne pasă că distrugem viaţa unor plante, viaţa unor animale. Iată un parc simbol al Bucureştiului.
Reporter Epoch Times: Legat de faptul că reprezentau un pericol pentru siguranţa cetăţenilor, credeţi că se impunea o astfel de măsură?
Remus Cernea: I-au luat la rând. Nu a fost nicio selecţie. I-au luat la rând. Unul după altul. A fost că o condamnare la moarte, ca o execuţie în masă, a acelor bieţi copaci. Şi dacă mergeţi acolo veţi vedea că unii dintre ei au fost realmente transformaţi într-un fel de stâlpi de telegraf, adică le-au tăiat toate crengile.
Dacă existau motive de intervenţie, intervenţia trebuia făcută punctual, exclusiv asupra acelor copaci care aveau diverse probleme. Sunt specialişti care vin şi intervin asupra acelui copac. Dar ce am văzut a fost o mutilare fără discernământ a unei alei întregi şi a unei alei care era foarte frumoasă.
Aş mai spune un lucru foarte important. Faptul că Garda de Mediu a intervenit, a aplicat legea şi a stopat masacrul acesta, pentru că mutilările ar fi continuat prin parc şi cine ştie, în câteva zile, o săptămână, două, distrugeau tot parcul. Acolo se formase deja o boltă. Toţi cei care cunosc parcul Herăstrău şi care se plimbau pe acolo ştiu că se formase o boltă foarte frumoasă.
Reporter Epoch Times: Dar de ce credeţi că s-a întâmplat asta?
Remus Cernea: Nu subestimaţi incompetenţa autorităţilor. Deja în România avem destule motive pentru a nu mai subestima incompetenţa crasă a unor indivizi care nu judecă mai mult, care pur si simplu nu fac lucrurile cu judecată, nu-şi însoţesc munca şi cu judecată, ci o fac orbeşte.
De multe ori, nici măcar nu este vorba despre un interes personal, este vorba despre lipsa, despre absenţa judecăţii. Asta ar oferi o bună parte a explicaţiilor şi asupra acestui caz şi asupra multor altora. Eu am acţionat şi la Constanţa anul trecut unde am văzut acelaşi lucru. Iar acolo mi s-a dat o altă explicaţie aberantă. Mi s-a spus că din cauza coroanei copacilor nu se mai văd clădirile.
Avem nevoie de politicieni şi de oameni care lucrează în administraţia publică despre care să putem spune că îşi fac munca şi cu pasiune şi cu dedicaţie şi cu inteligenţă şi cu competenţă. Să facă lucruri de calitate. Avem nevoie în România ca oamenii să deprindă tot mai mult această aplecare spre a face lucruri de calitate.
Este aşadar un moment care arată că dacă intervii poţi opri un abuz şi îi îndemn pe toţi cetăţenii care văd astfel de situaţii cu tăieri abuzive de copaci să sune la Garda de Mediu din judeţul în care sunt ei. Să sune şi să cheme Garda de Mediu, pentru că e o şansă să oprim astfel de abuzuri. Un singur cetăţean, cu un apel, cu un singur telefon, poate opri un abuz comis de primării sau de oricine are astfel de idei şi acum a fost un astfel de moment în care iată este un precedent. Sper foarte mult ca oamenii să înţeleagă că au şi ei o putere, pot şi ei interveni şi îi îndemn să o facă de fiecare dată când văd astfel de abuzuri.
Explicaţiile autorităţilor
"Din declaraţiile reprezentantului ALPAB, în data de 24.06.2013, s-a produs un incident şi anume o şarpantă (creangă) a unui stejar tânăr s-a desprins şi a accidentat o persoană, incident în urma căruia persoana în cauză a necesitat îngrijiri medicale. Ca urmare a incidentului s-a instituit un dosar penal la secţia 2 Poliţie, având ca înfăptuitor Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement. Totodată, reprezentantul ALPAB declara că nici unul dintre arborii din Parcul Herăstrău nu au fost toaletaţi de peste 10 ani şi datorită condiţiilor meteo nefavorabile şi a faptului că zonele sunt intens tranzitate, reprezintă un pericol pentru siguranţa traficului pietonal", reiese din răspunsul Gărzii de Mediu adresat deputatului Cernea.
Pe de cealaltă parte, reprezentanţii primăriei au venit cu următoarea explicaţie, potrivit hotnews.ro: "În această perioadă se fac tăieri de corecţie, de regenerare şi de reducere a coronamentului arborilor. Lucrarea ce se execută în prezent la arborii aflaţi în declin biologic din zona de aliniament alei, iar această operaţiune se impune deoarece crengile principale sunt uscate şi deteriorate peste 80%. Dacă nu s-ar executa această lucrare obligatorie, arborii bătrâni ar fi în pericol de prăbuşire totală sau rupere a crengilor din cauza intemperiilor care se prevăd în următoarele săptămâni. Reducerile se execută puternic în coronament pentru echilibrarea acestor arbori astfel încât să se poată preveni pericolul ruperii sau prăbuşirilor de ramuri, acestea fiind îngreunate de excesul de umiditate provocat de precipitaţii mixte sau chiciură. Toate lucrările de reducere şi regenerare coronament se execută în baza avizelor de specialitate emise de către Direcţia Mediu din Primăria Capitalei".
Însă Remus Cernea a precizat că specialiştii susţin că toaletarea copacilor trebuie făcută într-un cu totul altfel de mod decât cel văzut în Parcul Herăstrău. În primul rând, nu se taie mai mult de 30% din lungimea ramurilor. Însă în cazul de faţă „ramurile sunt tăiate de la baza lor, rămânând doar un ciot”.
"Sănătatea copacilor este astfel pusă în pericol, ei riscând să se îmbolnăvească şi să moară. Umbra pe care o lăsau în parc aceşti minunaţi copaci va fi istorie", a concluzionat deputatul.
Garda de Mediu a dispus "interzicerea toaletării arborilor din Parcul Herăstrău, cu excepţia arborilor ce pot afecta siguranţa persoanelor prin ruperile şi desprinderile arborilor, precum şi elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare".