Soloviov, trompeta propagandistă a lui Putin: Ţările Baltice, Moldova şi Alaska să revină la Imperiul Rus

Propagandistul rus Vladimir Soloviov (Getty Images)
Redacţia
29.12.2024

Prezentatorul TV rus Vladimir Soloviov, considerat trompeta propagandistă şi aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a făcut recent apel la întoarcerea Alaskăi în Rusia în timpul unei recente emisiuni difuzată de o media de stat rusească, potrivit unei ştiri Newsweek.

Alaska a aparţinut cândva Rusiei. În 1867, a fost vândută Statelor Unite după ce preşedintele de atunci Andrew Johnson a semnat Tratatul privind Alaska. Alaska a dobândit statutul de stat la 3 ianuarie 1959. Alaska şi Rusia se află la o distanţă de aproximativ 85 de kilometri în cel mai apropiat punct al lor.

Tensiunile din jurul Rusiei şi Alaskăi s-au intensificat în ianuarie 2024, când au apărut informaţii potrivit cărora Putin ar intenţiona să reobţină Alaska, revigorând un efort promovat de presa rusă în timpul războiului din Ucraina, conform căruia Moscova ar putea prelua statul.

Tensiunile rămân ridicate între Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi Rusia pe fondul războiului ruso-ucrainean, deoarece liderii NATO au avertizat din ce în ce mai mult că un conflict direct cu Moscova reprezintă un pericol realist. Acest lucru vine după ce Putin şi înalţi oficiali ruşi au ameninţat în mod repetat cu escaladarea nucleară împotriva Kievului şi a partenerilor săi occidentali de când Rusia şi-a lansat invazia la scară largă asupra Ucrainei în februarie 2022.

Luna trecută, Putin a intensificat retorica nucleară a Moscovei după ce SUA a permis Kievului să utilizeze ATACMS cu rază mai lungă de acţiune pentru a lovi în interiorul Rusiei, formalizând modificările aduse doctrinei nucleare a ţării sale, care reduce pragul pentru utilizarea armelor atomice.

Pe lângă ameninţarea nucleară, membrii NATO, precum Germania şi statele baltice, au acuzat Moscova de atacuri hibride şi au declarat că, după războiul din Ucraina, Moscova ar putea face apoi o mişcare asupra ţărilor din alianţă.

În timpul recentei emisiuni, Soloviov a declarat că Finlanda, Varşovia, Ţările Baltice, Moldova şi Alaska ar trebui să fie „returnate Imperiului Rus”.

„Credeţi că glumesc când menţionez Finlanda, Varşovia, Ţările Baltice, Moldova? Totul să se întoarcă la Imperiul Rus. Şi Alaska, dacă tot veni vorba”, a spus Soloviov într-un videoclip tradus.

Clipul a fost postat sâmbătă de Anton Geraşcenko, un fost consilier al Ministerului ucrainean al Afacerilor Interne.

„Potrivit propagandistului Soloviov, Finlanda, Varşovia, Ţările Baltice, Moldova şi chiar Alaska ar trebui 'returnate Imperiului Rus'. Ei nu se vor opri la Ucraina. Imperialiştii ruşi sunt insaţiabili”, a scris Geraşcenko pe X, fostul Twitter.

Patru avioane militare ruseşti au intrat în spaţiul aerian internaţional în apropiere de Alaska pe 17 decembrie, a declarat comandamentul comun al SUA şi Canadei.

Comandamentul nord-american de apărare aerospaţială (NORAD) a anunţat că a detectat şi urmărit aeronavele care operau în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Alaska.

Avioanele ruseşti nu au intrat pe teritoriul suveran al Statelor Unite sau al Canadei, iar incidentul nu a fost perceput ca o ameninţare. Cu toate acestea, astfel de întâlniri nu sunt neobişnuite, iar NORAD a anunţat că o serie de aeronave ruseşti au intrat în ADIZ Alaska în septembrie.

Patru aeronave au fost reperate pe 23 septembrie; două aeronave ruseşti de patrulare Il-38 au fost urmărite pe 14 şi 15 septembrie; două aeronave Tu-142 de recunoaştere maritimă şi luptă antisubmarin au fost văzute pe 13 septembrie; şi două aeronave ruseşti nespecificate au fost identificate pe 11 septembrie.

Ce spune SUA

Purtătorul de cuvânt adjunct principal al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat în timpul unei conferinţe de presă despre comentariile lui Putin din ianuarie: „Cred că pot vorbi în numele tuturor celor din guvernul SUA pentru a spune că, cu siguranţă, nu va primi [Alaska] înapoi”.

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, spunea despre Alaska în ianuarie pe X, că „războiul este inevitabil”, deoarece Departamentul de Stat a declarat că Rusia nu primeşte Alaska înapoi.

Keir Giles, un membru consultant senior la Chatham House, a declarat că „apropierile continue ale Rusiei de spaţiul aerian al SUA reamintesc faptul că, în timp ce cea mai mare parte a forţelor terestre ale Rusiei sunt legate în Ucraina, forţele sale aeriene şi navale continuă să reprezinte o ameninţare globală pentru adversarii săi, inclusiv Statele Unite.

„Este un alt indicator al faptului că Rusia se pregăteşte pentru o confruntare cu Occidentul dincolo de Ucraina, iar orice întrerupere a luptelor de acolo - de exemplu, printr-o încetare a focului - va permite Rusiei să îşi reconstituie forţele şi mai rapid, fără ca Ucraina să le distrugă aproape la fel de repede cum sunt reconstruite”, a adăugat Giles.

Ce se va întâmpla în continuare

Deşi rămâne neclar dacă Rusia va face mişcări împotriva Alaskăi. Pe măsură ce războiul dintre Rusia şi Ucraina continuă, tensiunile dintre Moscova şi NATO sunt susceptibile să crească, mai ales dacă membrii europeni ai alianţei suportă mai mult din greutatea sprijinului pentru Ucraina.

Statele Unite şi alte ţări occidentale au oferit Ucrainei ajutor militar pentru a se apăra împotriva Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor