Socialiştii deranjaţi de militarii NATO în Moldova: Printre ei pot fi spioni

Printre militarii NATO sosiţi în Moldova la începutul lunii mai ar putea fi şi spioni, sunt de părere deputaţii socialişti, dar când vine vorba de armata rusă de la Tiraspol nu spun nimic.
Militari NATO în Republica Moldova
Militari NATO în Republica Moldova (jurnal.md)

Membri ai Partidului Socialist din Moldova au cerut joi, în plenul Parlamentului audierea ministrului Apărării, Anatol Şalaru, a ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, ministrului de Externe, Andrei Galbur, precum şi a şefului SIS, Mihai Balan, motivând că printre militarii americani care au venit în Republica Moldova puteau fi şi spioni.

„Prin venirea militarilor SUA s-a încălcat flagrant Constituţia şi legea privind trupele militare străine în RM. Solicităm să fie organizate astăzi aceste audieri. Printre aceşti militari, în ţara noastră au venit şi 22 de turişti. Vrem să vedem care este statutul acestor turişti. Poate au vizitat lăcaşuri sfinte, dar poate sunt spioni”, a afirmat deputatul PSRM, Vasile Bolea.

Făcând aluzie la preferinţele socialiştilor faţă de Federaţia Rusă şi militarii de pe celălalt mal al Nistrului, conform realitatea.md, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a atenţionat pe Vasile Bolea că în cazul în care ar veni directorul SIS să prezinte informaţii despre aşa numiţii „turişti”, s-ar putea afla mult mai multe informaţii şi „despre alţi turişti din alte direcţii şi din mai multe sectoare. Aveţi grijă ce solicitaţi”.

Deputatul liberal Lilian Carp le-a sugerat socialiştilor să facă astfel de solicitări în legătură cu trupele militare din stânga Nistrului, sau cu cele ruseşti care au venit de 9 mai la Tiraspol.

„În 2006, când unii colegi de-ai voştri se aflau în Guvern, ţin minte bine când a fost semnat un acord de colaborare cu NATO şi aţi pus semnătura. Nu aţi reacţionat când armata rusă a fost invitată cu trupele ruse în PMAN (de 9 mai – n.r.). Nu au reuşit, dar au mărşăluit pe străzile Tiraspolului. Vă dau un sfat. Mai schimbaţi canalul RenTV, războiul s-a terminat în '45. Este o zi a concilierii. Exerciţiile au loc cu semnătura inclusiv a unora dintre colegii care vă stau în spate”, a subliniat deputatul PL, citat de jurnal.md.

Replica liderului comunist, Vladimir Voronin nu a fost mai puţin dură. Acesta le-a reproşat socialiştilor că îşi amintesc de articolul din Constituţie cu privire la statutul de neutralitate doar când vine vorba despre orice alte trupe decât cele ruseşti.

„E bine să cunoaşteţi istoria, dar nu citiţi materialele care trebuie. În articolul 11 al Constituţiei e scris despre statutul de neutralitate. Aici e toată problema. Sunt 14 ani de când am semnat Acordul de bază cu Rusia. Citiţi pentru ce am luptat acum 14 ani, ca acum pe teritoriul ţării noastre să vină trupe străine. Acesta e doar începutul. Vă apăraţi cu documente care nu sunt de bază”, a declarat Voronin.

„PSRM a venit cu o iniţiativă politică. Este pentru a încălzi tema războiului rece şi a miza pe nostalgici”, a intervenit fostul liberal-democrat, deputatul neafiliat George Mocanu.

La începutul lunii mai, aproximativ 60 de unităţi de tehnică militară şi 200 de soldaţi americani au sosit în Moldova pentru a participa la exerciţiul „Dragon Pioneer 2016” în perioada 3 mai - 20 mai 2016, desfăşurat, în premieră, în Republica Moldova

Ajunşi în Moldova, militarii americani au fost întâmpinaţi de un grup de protestatari, membri şi susţinători ai Partidului Socialist care le-au interzis să înainteze, ţinându-I în vamă aproape o oră, timp în care le-au fost verificate actele.