12 trilioane de dolari direcţionaţi din China sau Rusia în paradisurile fiscale

O cercetare efectuată de un profesor al Universităţii Columbia a scos la iveală faptul că mai multe trilioane de dolari au fost deplasaţi din diverse ţări ale lumii în paradisurile fiscale. Conform analizei sale, din China au fost scoşi 1,2 trilioane de dolari iar din Rusia 1,3 trilioane.
(Captură Foto)

În timp ce premierul britanic David Cameron se pregăteşte să găzduiască un summit global anti-corupţie, a ieşit la iveală faptul că peste 12 trilioane de dolari au fost direcţionaţi din economii emergente precum China şi Rusia în conturi offshore.

În urma informaţiilor divulgate de scandalul Panama Papers vizând paradisurile fiscale, o cercetare efectuată pentru Tax Justice Network de către profesorul James Henry de la Universitatea Columbia, din SUA, a arătat că 1,2 trilioane de dolari din China sunt ascunse în străinătate, în timp ce active în valoare de 1,3 trilioane de dolari din Rusia au fost mutate în străinătate.

Henry a declarat că printre cele mai afectate ţări sunt Malaezia, Tailanda şi Indonezia, care au fost zguduite recent de scandaluri legate de corupţie. În plus, ţări bogate în petrol precum Nigeria şi Angola, Brazilia şi Argentina au fost surse ale scurgerilor considerabile de capital.

Profesorul a declarat ziarului britanic The Guardian: “Este precum o scenă din filmul Războiul Stelelor: într-un colţ sunt cei care evită taxele, iar traficanţii de arme în alt colţ, în timp ce cleptocraţii sunt peste tot. În plus, există cei care folosesc paradisurile fiscale pentru spălare de bani sau fraudă.”

Cifrele sale au fost obţinute după o investigaţie de 18 luni şi provin din compilarea şi verificarea amănunţită a datelor provenite de la instituţii precum Fondul Monetar Internaţional şi ONU.

Henry a mai declarat că persoanele sau instituţiile care folosesc paradisurile fiscale pentru a-şi proteja banii exploatează sistemele juridice şi financiare ale altor ţări“. Toţi aceşti infractori şi cleptocraţi sunt, într-un fel, dependenţi în esenţă de aplicarea legii când vine vorba de protejarea banilor lor”, a mai precizat profesorul.