Falshmob la Chişinău pentru susţinerea protestatarilor arestaţi

Aşa-zisa guvernare democratică de la Chişinău aminteşte, prin acţiunile de intimidare întreprinse împotriva protestatarilor, de guvernarea comunistă care, se crede că a existat în Moldova doar până în 2009, dar de fapt nu a dispărut.
Susţinători ai protestatarilor arestaţi pentru participarea la protestul din 24 aprilie
Susţinători ai protestatarilor arestaţi pentru participarea la protestul din 24 aprilie (Epoch Times România)

Tineri moldoveni au organizat în dimineaţa zilei de miercuri şi joi flashmob-uri la intrarea în oraşul Chişinău. Aceştia sunt membri ai Platformei Civice Demnitate şi Adevăr şi reprezentanţi ai societăţii civile, care au ieşit în stradă la aceeaşi oră la care poliţia a dat buzna în casele protestatarilor arestaţi, pentru a-şi demonstra astfel susţinerea faţă de cei reţinuţi şi plasaţi în arest preventiv pentru 30 de zile.

„Protestatarii au fost vizitaţi de reprezentanţii MAI la 6:20. În pofida faptului că nu au găsit nimic în timpul percheziţiei, ei au fost luaţi la secţie şi reţinuţi pentru 72 ore. Chiar şi în lipsa unor dovezi, în cadrul şedinţei de judecată, protestatarii au primit 30 zile de arest. Aceste acţiuni sunt doar tentative de intimidare a cetăţenilor care au curaj să iasă la proteste. Noi cerem eliberarea imediată a acestor persoane”, a subliniat un participant la protest, conform jurnal.md

În susţinerea celor reţinuţi de poliţie în dimineaţă zilei de 5 mai, au ieşit miercuri şi veteranii războiului de pe Nistru, întrucât printre ei se află şi un coleg de-al lor.

„Vreau să declar guvernanţilor clar şi răspicat: am participat la proteste şi vom participa. Ne-am străduit de-a lungul timpului să fim paşnici, dar uitaţi-vă la ce am ajuns. Am luptat în 1992, ca mai apoi în 2016 camarazii noştri să fie arestaţi pentru nimicuri. De câtă umilinţă este nevoie ca să ne trezim? Eu consider că trebuie să ne apărăm drepturile, noi trebuie să întreprindem tot posibilul pentru eliberarea camaradului nostru. Trebuie să întreprindem ceva ca să ne audă”, a declarat preşedintele Uniunii veteranilor de război din municipiul Chişinău, Mihai Tomacinschi.

„Unul dintre cei mai buni veterani a fost închis pentru participarea la manifestaţia din 24 aprilie. Este păcat. Chem veteranii de război să nu uite că a fost arestat un veteran de război, un fost student al Academiei de Poliţie. Nu putem fi indiferenţi”, a subliniat preşedintele Uniunii Veteranilor din Orhei, Andrei Calcea.

În dimineaţă zilei de 5 mai, mai mulţi ofiţeri de poliţie au descins la domiciliile a patru protestatari care se presupune că ar fi aruncat cu pietre spre poliţişti în timpul mitingului din 24 aprilie din centrul Chişinăului, organizat de Platforma Demnitate şi Adevăr împotriva guvernării. Cei patru au fost reţinuţi 72 de ore, iar ulterior în urma şedinţei de judecată de vineri, 6 mai, aceştia au fost plasaţi în arest pentru 30 de zile.

Organizatorii protestului din 24 aprilie îi susţin doar pe trei dintre cei patru reţinuţi. Unul dintre tineri nu este apărat de avocatul Platformei DA, solicitând singur un alt avocat. Mai mult decât atât, el a fost judecat de un alt judecător şi procuror decât cei trei, iar poliţiştii au făcut tot posibilul ca membrii Platformei DA să nu-l identifice. Din aceste considerente, organizatorii au presupus că ar fi unul dintre provocatori.

Potrivit poliţiştilor, manifestanţii sunt suspectaţi că ar fi fost implicaţi în dezordini în masă şi riscă până la opt ani de puşcărie. Rudele celor reţinuţi spun însă că ei au protestat paşnic şi afirma că poliţia încearcă să-i intimideze pe cetăţenii activi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe