Soarele devine din ce în ce mai calm, la fel ca înaintea ultimei perioade glaciare
alte articole
Activitatea solară se transformă într-un fenomen neobişnuit. Soarele, aflat într-un moment de activitate în care ar trebui să erupă, trece acum printr-un declin rapid al activităţii, mult mai rapid decât cel obişnuit, acesta fiind mai rapid chiar decât cel înregistrat cu 10.000 de ani în urmă, în timpul ultimei perioade glaciare, transmite BBC.
”Sunt profesor de fizică specializat în activitatea solară de 30 de ani, însă nu am mai văzut nimic asemănător”, a transmis Richard Harrison, şeful departamentului de fizică spaţială al Laboratorului Rutherford Appleton din Oxfordshire.
Imaginile înregistrate recent de sondele spaţiale ce observă soarele, îl descriu în detaliu, însă faţa Soarelui înfăţişează unele trăsături stranii.
”Dacă vrei să te întorci înapoi să vezi când a mai fost soarele aşa inactiv, trebuie să te întorci cu 100 de ani în urmă”, a precizat Harrison.
Această acalmie solară i-a derutat chiar şi pe oamenii de ştiinţă. Conform punctului său de activitate maximă din ciclul de 11 ani, în acest moment, soarele ar trebui să fie foarte activ.
Bila gigantică de plasmă ar trebui să fie plină de pete, să arunce bile de foc şi să scuipe prin spaţiu nori imenşi de particule încărcate.
Însă în afara unui eveniment neobişnuit- explozii solare răzleţe - a fost foarte tăcut. Acest maxim înăbuşit a venit după un minim solar – perioada când activitatea Soarelui este redusă – care fost mai lung şi mai scăzut decât se aşteptau oamenii de ştiinţă.
Rata de declin a activităţii sale este surprinzător de rapidă iar oamenii de ştiinţă îl observă atent pentru vedea dacă va continua să scadă.
Totuşi, nu este cu siguranţă prima oară când se produce un astfel de fenomen.
În a doua jumătate a secolului al 17-lea, Soarele a trecut printr-o fază de inactivitate – o perioadă denumită Minimul Maunder. Rapoartele istorice arătau că petele solare au dispărut, practic, în acea perioadă. Perioada a fost marcată de un val crunt de frig.