Misterele fascinante din interiorul Planetei Pământ

Terra
Terra (wikipedia.org)

Lumea, în nesfârşita ei diversitate, frumuseţe şi amestec de sublim cu terifiant nu se rezumă sub nicio formă la ceea ce cunoaştem noi. Pentru pasionaţii de mistere, Pământul îşi dezvăluie încă tainele pe care le adăposteşte în adâncurile lui.

Măruntaiele pământului au fost întotdeauna pline de fascinaţie şi mister. Nu toate tainele sunt în stele, multe sunt aici, pe Pământ, sau chiar... sub Pământ. De la faimoasa "O călătorie spre centrul Pământului" a lui Jules Verne, la misterioasele catacombe ale Parisului ce au inspirat atâţia scriitori, Pământul ascunde multe poveşti fascinante despre alte tărâmuri (sub) pământene şi despre misterioşii lor locuitori.

Vă invităm să citiţi în continuare câteva dintre cele mai captivante legende şi poveşti ale adâncurilor, publicate la începutul anului 2014 de listverse.com.

Toate aceste poveşti sau, legende după caz, pornesc de la premiza că Pământul este gol în interior.

Din ce în ce mai multe teorii susţin că Terra ar fi un mare corp gol înăuntru. Unul dintre savanţii care a pus la punct o teorie şi un model matematic în acest sens este Jan Lamprecht. El a explicat cu ajutorul modelului său fenomene care până acum nu pot fi explicate prin teoria tradiţională a unui nucleu al Pământului format din magmă fierbinte.

Unele teorii vorbesc de un aşa-zis sistem solar "inversat" în interior, aşa-zisul nucleu al Pământului nefiind ceea ce susţin geologii ci un mini-soare, de fapt.

Giganţii din Agartha

Una dintre cele mai vehiculate legende şi povestiri fantastice despre lumile subpământene este legenda existenţei Agharthei, regatul care ar fi locuit de giganţi. În interiorul planetei noastre ar trăi, conform multor legende, giganţi subpământeni înalţi de peste trei metri si jumătate, a căror vastă reţea de oraşe subterane este necunoscută marii majorităţi a speciei omeneşti.

De-a lungul anilor, au circulat multe legende despre regatul subpământean Agartha, a cărei capitală ar fi, susţin unele teorii, chiar vestita „Shambala”, amintită şi de Mircea Eliade în operele lui.

Regatul subteran al Agarthei este pomenit în numeroase scrieri orientale şi s-ar întinde, inimaginabil de vast, sub pământ. Oraşele giganţilor s-ar fi răspândit de-a lungul mileniilor sub toată suprafaţa Terrei cu centre imense sub Sahara, sub munţii Matto Grosso şi sub muntele Santa Catarina în Brazilia, sub Yucatan în Mexic, sub muntele Shasta în California, în Anglia, în Egipt şi în Cehia şi Slovacia.

Se spune iarăşi că Hitler, ale cărui preocupări ezoterice sunt de notorietate, ar fi căutat vreme îndelungată intrările în regatul Agarthei, încercând să intre în contact cu urmaşii „oamenilor-zei” arieni de sub pământ.

Conform agartha.greyfalcon.us, în timpul celui de-al treilea Reich, au avut loc două mari expediţii SS în Himalaya, în căutarea intrărilor în regatul subteran. Alte expediţii au avut loc în Anzi, în munţii Matto Grosso şi Santa Catarina în Brazilia, în Cehoslovacia şi în Anglia.

Şi dacă tot am vorbit despre giganţii din Agartha, o altă legendă, de această dată nu mitică ci (aproape) contemporană este cea a naziştilor de sub Pământ.

Naziştii de sub pământ

O altă poveste nu atât de veche ca cea a giganţilor însă probabil legată (şi) de ei îi are în centru pe nazişti. În lume circulă o legendă conform căreia, în timpul celui de la doilea război mondial, nemţii au încercat să ajungă în centrul Pământului, pe sub mare, cu ajutorul unui submarin. Căutările s-ar fi concentrat în special în zona Antarcticii. Se pare că ar exista şi hărţi detaliate cu traseul parcurs de nazişti. Legenda spune că un submarin a făcut o călătorie spre centrul pământului iar căpitanul submarinului a trimis o scrisoare cu planuri de colonizare a spaţiului de sub pământ, pentru gloria Partidului nazist şi a celui de al Treilea Reich.

Deşi ideea că membrii şi urmaşii celui de al Treilea Reich trăiesc sub pământ este destul de incitantă, există însă şi o parte mai greu de explicat în poveste şi anume, cum ar putea trimite un căpitan de submarin scrisori de sub pământ? Prin ce mijloc?

Extratereştrii de sub pământ

Şi dacă nemţii au căutat calea spre centrul Pământului în Antarctica, nu era logic ca americanii să caute şi ei, la Polul opus?

Există o teorie conform căreia amiralul american Richard Byrd a găsit intrarea către o civilizaţie extraterestră secretă la Polul Nord, într-o fisură masivă în pământ. După ce s-ar fi întâlnit cu extratereştrii, aceştia i-ar fi promis lui Byrd că vor da omenirii hrană nelimitată, energie şi resuse în timpul celor "mai întunecate ore" ale umanităţii. Richard Byrd nu a povestit însă şi CE au cerut extratereştrii în schimbul sprijinului lor, de unde vin ei, de ce ar vrea să ajute umanitatea şi despre care "ore negre" ale umanităţii vorbesc.

Nativii americani şi strămoşii lor subpământeni

Şi unii amerindienii cred, din moşi strămoşi, că Pământul este gol. Membrii unor triburi indigene de pe teritoriul SUA, precum Oneida, Wichita, şi Creek povestesc că strămoşii lor au fost o dată membri ai unui clan care trăia adânc sub pământ. Ei cred că nativii americani, precum şi restul rasei umane se trage din aceşti strămoşi subpământeni. Este greu de crezut că această credinţă este o simplă poveste inventată "la gura sobei", căci legenda strămoşilor de sub pământ este împărtăşită de triburi care trăiesc la mare distanţă unul de altul şi care este puţin probabil să se fi vizitat pentru a face schimb de legende între ei.

Regatele de Cristal

Există teorii conform cărora sub pământ există regate mai vechi decât anticul Egipt. Aceste regate ar fi formate din structuri şi clădiri din cristal şi ar fi populate cu o civilizaţie de fiinţe mândre care au domnit asupra unei vaste lumii din interiorul Pământului, aşa cum egiptenii domneau asupra regiunii Nilului. Locuitorii paradisurilor de cristal, care ar fi împânzit lumea subpământeană sunt chiar mai misterioşi decât giganţii din Agartha, se ştie foarte puţin despre cum arată şi despre obiceiurile lor. Cel mai mare mister este de ce rămân în subteranele lor cristaline şi cum pretind să domnească şi asupra lumii de pe pământ.

Şi dacă noţiunile nu v-au fost suficient de zguduite de toate legendele de mai sus, ce ziceţi despre legenda/teoria, conform căreia şi noi, la rândul nostru, trăim de fapt în interiorul unei sfere goale.

Pământul inversat

Ce spuneţi despre teoria conform căreia trăim în centrul unei sfere goale şi că cerul şi stelele pe care le admirăm nu sunt ceea ce credem noi? Există o teorie a Pământului inversat care spune că trăim pe o suprafaţă concavă, nu convexă cum credem noi. Conform acestei teorii trăim în interiorul unui Pământ, ca să îl numim într-un fel, fără să fim conştienţi de acest fapt. Stelele pe care le vedem ar fi de fapt cristale de gheaţă care reflectă lumina soarelui în interior din centrul sferei, generic numită pământ, în interiorul căreia trăim.

"Iluzia" de zi şi noapte pe care o trăim ar fi creată, spune teoria, de astrul interior al sferei care ne adăposteşte şi care ar avea o parte luminoasă şi arzătoare şi o altă parte rece şi întunecată. Chiar dacă această teorie desfide înţelegerea noastră despre astrul solar, ce ar fi să priviţi cerul înstelat şi să gândiţi "Oare cum ar fi?" Pare greu de crezut că este posibil, însă ar putea fi amuzant.