Der Spiegel: China se comportă la fel ca Germania din timpul Primului Război Mondial

Ofiţeri ai Armatei  Chineze
Ofiţeri ai Armatei  Chineze (China Photos / Getty Images)

Publicaţia germană Der Spiegel a publicat o analiză privind tensiunile din perioada primului război mondial, apariţia superputerii SUA, comparându-le cu situaţia internaţională recentă. China, considerată „Germania din acele timpuri”, prin măsurile pe care le-a luat în ultima vreme a devenit un rival puternic pentru SUA.

Hans Hoyng, autorul articolului publicat în ediţia online a publicaţiei „Der Spiegel”, consideră că statele lumii nu au învăţat nimic din greşelile făcute în Primul Război Mondial. „Naşterea Americii cu statutul de superputere a început cu 1917, când a intrat în Primul Război Mondial. Analogia cu perioada de dinainte de izbucnirea Primului Război Mondial este izbitoare. China, „Germania din acele vremuri", încă încearcă să definească rolul său în cadrul comunităţii globale. În acelaşi timp, China îşi cere partea sa de resurse naturale, a trecut la intimidarea vecinilor săi, şi îşi dezvoltă masiv puterea navală pentru a-şi asigura rutele comerciale”, susţine Hans Hoyng.

Aşa cum au procedat şi în perioada din preajma primului război mondial, Statele Unite ale Americii îşi făuresc alianţe cu vecinii rivalului. Faţă de aceste încercări, conducerea de la Beijing îşi exprimă sentimentele de indignare, atitudine asemănătoare cu cea a Reich-ului german.

Situaţia tensionată din Marea Chinei de Est arată, la un secol de la începerea Primului Război Mondial, că mai există încă lecţii care trebuie învăţate.

Însă criza actuală din Asia de Est este diferită de situaţia de dinaintea Primului Război Mondial: acum nu mai există nicio ţară care să-şi asume rolul avut de Statele Unite. Atunci, implicarea SUA a determinat rezultatul războiului.

Intrarea SUA în război în 1917, a fost începutul drumului pentru a deveni o putere mondială.

La sfârşitul Primului Război Mondial, Statele Unite s-au afirmat ca lider industrial al secolului al XX-lea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe